Otvorena izložba "Kulturna i etno baština Svete Jane"

06.03.2014. Jučer je u prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije u Zagrebu otvorena izložba "Kulturna i etno baština Svete Jane", kojom je Zagrebčanima predstavljen svetojanski kraj

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Stipe Bučar, a prilikom otvorenju o bogatstvu etno baštine Svete Jane govorili su  Jasnica Vojvodić, predsjednica Etno udruge Sveta Jana i Nikola Ivčec, predsjednik KUD-a Sveta Jana. Svojim nastupom otvorenje izložbe uveličali su članovi izvorne skupine KUD-a Sveta Jana, te Ana Paljug, članica KUD-a,  s recitalom o Svetoj Jani.

Etno udruga Sveta Jana i KUD Sveta Jana, koji postavljaju ovu izložbu, zajedničkim su radom tijekom proteklih godina obnovili nekoliko starih kuća i pretvorili ih u spomenike kulturne baštine. Danas su to vrijedne zbirke koje svakako valja posjetiti - Etno zbirka, s najstarijom prešom za grožđe iz 1827.g., te Etno kutak svetojanskog kraja u kojem se nalazi obnovljena vodenica Mlinarova iža i Komora, sobica za mladence.

Uz vrijedne obiteljske svetojanske narodne nošnje, na izložbi s izloženi stari predmeti iz ’pinjice’, kao što su brenta, preša, barilac, lakomica i kabel, a iz ’iže’ stepača, octenka, lonci za kiseljenje mlijeka, škrinja, meltruga, kolovrat i dr. Izložbu možete pogledati sve do 1. travnja.

TAGOVI | Etno udruga Sveta Jana | KUD Sveta Jana

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!