Otvorena izložba "Nakit kroz dva stoljeća"

03.07.2015. Povodom Poslovnog uzleta i manifestacije Ljeto u Jaski, članovi KUD-a Lipa iz Slavetića pripremili su u prostoru Žitnice u perivoju Erdödy prekrasnu izložba ogrlica "pletenih koladri"

Još jedna lijepa izložba postavljena je u prostoru Žitnice u perivoju Erdödy. Povodom Poslovnog uzleta i manifestacije Ljeto u Jaski pripremili su je članovi KUD-a Lipa iz Slavetića pokazavši svojim sugrađanima svu ljepotu ogrlica „pletenih koladri“.

O povijesti izrade ovih prekrasnih ogrlica koje u mjestima na području župe Slavetić zovu „pletene koladre“, na otvorenju izložbe govorila je znanstvena novakinja Petra Batelja.

-Ogrlica je jedinstvena prema izgledu i izradi i pretpostavlja se da je u pučku tradiciju ušla  iz vlastelinskih krugova u kojima se krajem 19. i početkom 20. stoljeća nosila takva vrsta nakita, a u Slavetiću i okolici  je to bila obitelj grofova Oršić, rekla je Petra Batelja.

 Izrađuje se od staklenih perlica koje su nanizane na konac i našivene na platnenom okovratnom dijelu, a na platnene trakice se povezuju donji nizovi perlica u  polukružnih dijelove, koji na krajevima imaju manji broj nizova perli a prema sredini se povećavaju. Na prijedlog KUD-a Lipa Slavetić „Umijeće izrade ogrlice pletene koladre na području grada Jastrebarskog“ upisuje se u Registar kulturnih dobara kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Njegovanje ove tradicije izrade koladri, i prenošenje na mlade generacije, ovom je prilikom pohvalio i zamjenik jaskanskog gradonačelnika Stipe Bučar, koji je izložbu i otvorio. Izvođenjem nekoliko pjesama otvaranje izložbe uveličali su članovi KUD-a Lipa iz Slavetića.
Ivica Krčelić

TAGOVI | KUD Lipa Slavetić

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!