Pastirsko pismo mons. Milana Stipića

23.03.2020. Premda smo fizički razdvojeni komunicirajmo međusobno putem elektronskih medija Facebooka, WhatsAppa i ostalih, pratite i interesirajte se jedni za druge, neka nitko ne bude u ovoj situaciji osamljen ili zaboravljen

Predraga braćo i sestre u Kristu,
Na Četvrtu nedjelju Velikoga posta u svetom Evanđelju slušamo Kristove riječi koje opominju učenike kako je s vjerom u Njega sve moguće, osobito pobijediti napasti i djelovanje Zloga. Krist nas upućuje na način borbe protiv Zloga, a to je post i molitva. Ovo je veoma jednostavan i dostupan način kojom kršćanin pobjeđuje zlo u sebi, ali i u svijetu. Post je odricanje od hrane, ali prije svega odricanje od zla i od grijeha, odricanje od oholosti i sebeljublja te žrtva za svoga bližnjega.
U vremenu kada se svijet bori protiv pandemije Corona virusa i kada nas je pogodila strašna vijest o potresu u Zagrebu nema nam drugog načina nego se obratiti Kristu kroz post i molitvu. Mnogi naši sugrađani i naši vjernici pogođeni su ovim tragedijama, mnogi su bez krova nad glavom, neki su i povrijeđeni, a većina je uplašena. U potresu je naše Grkokatoličko sjemenište u Zagrebu pretrpilo oštećenja, a također i konkatedrlna crkva svetog Ćirila i Metoda i kurija Ordinarijata na Kaptolu. Svaki križ i nevolju trebamo gledati kao spasonosnu i ne očajavati, nego se pouzdati u Božju providnost te učiniti sve kako bi svojoj braći pomogli, osobito onima koji su u teškom položaju. Pozivam sve svećenike i vjernike naše eparhije da otvore svoja srca za one koji su u potrebi i nevolji. Pokažimo u praksi ono što nas kao kršćane i vjernike uči Krist u svome Evanđelju. Premda smo razdvojeni, a neki se možda osjećaju usamljeni i izolirani, ne zaboravimo: Crkva je jedna velika obitelj! Pozivam sve da ostvarujemo to zajedništvo ne samo molitvom i postom, već i zajedničkom komunkacijom i pozivima. Premda smo fizički razdvojeni komunicirajmo međusobno putem elektronskih medija facebooka, WhatsAppa i ostalih, pratite i interesirajte se jedni za druge, neka nitko ne bude u ovoj situaciji osamljen ili zaboravljen. Praćenjem naše web-stranice, facebook stranica, i osobito bogoslužja i poruka koji se preko njih prenose možete pratiti liturgijski život naše Crkve. Vjerojatno nećemo moći slaviti sveto Kristovo Uskrsnuće svi zajedno na bdijenjima i svetim liturgijama, ali ga možemo proslaviti svojim kršćanskim životom i ljubavlju koje ćemo pokazati u najtežim trenutcima prema bližnjima oko sebe. Draga braćo i sestre, ovi događaji bude u nama osjećaje beznadnosti i nesigurnosti, stoga vas pozivam na obraćenje, molitvu i post. Bog nas neće ostaviti niti u jednom trenutku našega života, ali smo pozvani uzdignuti k Njemu svoje ruke u molitvi. Za sebe, svoje obitelji, za cijeli naš narod i za sav svijet.
Dragi vjernici, znajte da u najtežim trenutcima, a osobito u ovakvima, koji su trenutno naša svakodnevica, bez obzira na sve teške okolnosti vaši grkokatolički svećenici svakodnevno uznose Bogu molitve za vas. Kad ste u bilo kakvom teškom položaju, znajte da postoje vaši duhovnici u čijim ste mislima i molitvama. Mnogima je teško što ovih dana ne mogu sudjelovati na bogoslužjima, a osobito na svetoj Liturgiji. Nema ničega na ovome svijetu što može zamijeniti ljepotu i radost svete Liturgije, a osobito pričesti. Međutim cijeli naš kršćanski život treba biti jedna velika liturgija koja se sastoji od proslavljanja Boga i služenja svome bližnjemu. Stoga u ovim danima, slavimo braćo i sestre svetu liturgiju svojim životom i svojim djelima.
Ovom prigodom pozivam sve svećenstvo i čitav redovnički stalež kao i vjernike naše Eparhije da svi koji su u mogućnosti, svake srijede i petka poste o kruhu i vodi u znaku našega zajedničkog pokajanja te da svakoga dana izmolimo Psalam 50. (Pomiluj me, Bože) i učinimo, tko može, deset poklona ili metanija na nakanu prestanka virusne pandemije i za Božju pomoć u ovim teškim trenutcima za našu domovinu i sav svijet.
Dobri Bog koji je otac i stvoritelj svih ljudi i svega stvorenoga sigurno će za sve nas učiniti najbolje te nam u ovim nimalo lakim trenutcima udijeliti svoj blagoslov i svoju pomoć.
Neka vas sve prati Božji blagoslov kao i molitve presvete Bogorodice i svih svetih.
Neka se po mogućnosti ova poslanica prenese vjernicima.
Krist među nama! Hristos posredje nas!
U manastiru Kričke,
na Četvrtu nedjelju Velikoga posta,
22. ožujka 2020.
Milan Stipić,
Apostolski administrator

TAGOVI | Križevačka eparhija

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!