Postavljena spomen-ploča Stjepanu Bakšiću u Cvetkoviću

24.12.2012. Jučer je u Cvetkoviću na rodnoj kući crkvenog velikana Stjepana Bakšića otkrivena spomen-ploča u znak sjećanja na 100.obljetnicu Mlade mise i 50 godina od njegove smrti

U nedjelju, 23. prosinca 2012, na rodnoj kući Stjepana Bakšića u Cvetkoviću otkrivena je spomen-ploča, u znak sjećanja na 100. obljetnicu Mlade mise i 50. godina smrti tog hrvatskog duhovnog velikana. Prije toga u prepunoj cvetkovačkoj kapeli svetog Emerika svetu misu predvodio je sin jaskanskog kraja, arhiđakon mons. prof. dr. Josip Baloban. 

Mons. dr. Stjepan Bakšić bio je svećenik, vrhunski teolog, sveučilišni profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, kanonik, arhiđakon i generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije. Rodio se u Cvetkoviću 15. prosinca 1889, a preminuo 7. kolovoza 1963. u Budrovcu. Osnovnu školu završio je u Jastrebarskom, doktorirao filozofiju i teologiju u Innsbrucku, kao teolog bio je stručnjak za dogmatiku, hereziolog, ugledan govornik, autor magistralnih djela „Presveto Trojstvo“ (1941) i „Bog Stvoritelj“ (1946).

Spomen-ploču na rodnoj kući Stjepana Bakšića postavlli su Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom, župa Svetog Nikole biskupa u Jastrebarskom, Jastrebova družina, mještani Cvetkovića i Grad Jastrebarsko.

Na svečanosti otkrivanja pred velikim brojem uvaženih gostiju i mještana Cvetkovića govorili su monsinjor Josip Baloban (u ime Crkve i jaskanskog Ogranka Matice hrvatske), gradonačelnik Zvonimir Novosel (u ime Grada Jastrebarskog) i Ivan Bakšić (u ime obitelji Bakšić).

 Svirala je Limena glazba DVD-a Cvetković pod ravnanjem prof. Dragutina Fabijanića, a ploču su otkrili najmlađi potomci obitelji Bakšić, Dora, Mihaela i Ivan.

Nakon svečanosti održan je prigodni domjenak u cvetkovačkom Vatrogasnom domu.

TAGOVI | Ogranak Matice hrvatske Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!