Povijesna šansa za obnovu dvorca Erdödy!

04.10.2018. Grad Jastrebarsko prijavit će se na natječaj Urbane aglomeracije Zagreb za obnovu takozvanih "Brownfield lokacija",(nekretnine neadekvatno korištene, zapuštene ili napuštene) koji kao takav omogućuje obnovu dvorca u potpunosti

Ovo je prvi natječaj koji omogućuje potpunu obnovu dvorca i njegovo stavljanje u funkciju, što je zapravo i uvjet za dobivanje sredstava. Prema ranijim natječajima objavljenim u sklopu obnove objekata kulturne baštine dodjeljivana su značajno manja sredstva, maksimalno 5 milijuna eura, a projekt obnove dvorca Erdody u Jastrebarskom procijenjen je na oko 80 milijuna kuna. U okviru ovog ITU-brownfield natječaja moguće je povući maksimalno 50 milijuna kuna, što daje veliku nadu da se konačno dvorac Erdödy stavi u funkciju. Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava u okviru ovog Natječaja je nešto više od 160 milijuna kuna, a prolaznost projekta uvjetovana je brojem pristiglih prijava i ispunjavanjem svih propisanih uvjeta.
-Sedam godina radimo i temeljito pripremamo potrebnu dokumentaciju bez koje se ne može uopće prijaviti na natječaj. Imamo sve što natječaj traži, na što smo dosad potrošili preko milijun kuna, što vlastitih, što EU sredstava. Ovo je povijesna šansa za obnovu dvorca. Pripremili smo se ozbiljno i spremni smo za natječaj. Želim vjerovati da ćemo proći“, rekao nam je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Ukoliko projekt obnove dvorca prođe na Natječaju, i bude odobren maksimalni iznos bespovratnih sredstava, odmah se kreće u izradu glavnog projekta obnove i same građevinske rekonstrukcije. Obnova dvorca trebala bi biti završena do kraja 2021., a dvije godine nakon toga dvorac treba biti u funkciji. Natječaj podrazumijeva najmanje 80% javne namjene, što znači da će komercijalnih sadržaja biti veoma malo, no najvažnije od svega je njegovo spašavanje od daljnjeg propadanja.

I.K.

TAGOVI | Grad Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!