Prikupili niti 60 kuna za svakog gospodarstvenika

06.05.2020. Tek 811.401,72 kuna prikupljeno je za pomoć gospodarstvenicima od 3. travnja do 5. svibnja, a ako taj iznos podijelimo s brojem gospodarstvenika na području Zagrebačke županije ispada niti 60 kuna po svakom subjektu

Bez obzira na njihove brojne javne istupe, pozivima župana Stjepana Kožića i predsjednika Županijske skupštine Mate Čička nisu se odazvali niti jedan grad, općina, niti jedno trgovačko društvo ili ustanova. Glavni razlog tomu sigurno je neprincipijelnost Mate Čička koji je sve druge pozivao da uplate, o on sam nije to učinio. Odnosno, učinio je to tek dan nakon što je bio javno zbog toga prozvan, kao i zbog toga što usprkos mjerama štednje u svom uredu zapošljava 3 nova djelatnika, unatoč tome što ih je početkom godine pribrojeno novih 140 u županiju, koja sada ima ukupno 270 zaposlenih.
U javnosti se cijelo vrijeme priča o milijunskim iznosima, ali stanje računa i uplate to demantiraju. U humanitarnim akcijama sve mora biti transparentno, dapače, ljudi dobiju čak i javnu zahvalu za pomoć koju su uplatili, a ne ovako da se skriva, mulja i petlja – izjavio je Mihael Zmajlović predsjednik županijske organizacije SDP-a i vijećnik u Skupštini Zagrebačke županije te naglasio kako je do ovih podataka došao tek pozivajući se na pravo na pristup informacijama.
Neposlušnost su pokazali i brojni vijećnici iz redova vladajuće većine HDZ-a, MB 365 te stranke Stjepana Kožića na način da su odbili uplatiti svoje naknade. Župan Kožić ima problema i s županijskim djelatnicima od kojih je u najvećem dijelu i naumio napuniti ovaj takozvani fond solidarnosti. U pregovorima sa sindikatom tražio je smanjenje plaća za travanj za 10 posto, pa je to u pregovorima sa sindikatima spustio na 7, ali dogovor nije postignut pa se sada pregovara o 5 posto.
Kožić poziva djelatnike na solidarnost, po istom scenariju koji je već viđen na primjeru grada Zagreba gdje je upravo Milan Bandić i njegova stranka solidarnosti od gradskih djelatnika uzela novce da bi kasnije Bandić s time kupovao i dijelio građevinski materijal. Mediji su otkrili da u toj akciji sudjeluje i obiteljska tvrtka Mate Čička. Od svih u Hrvatskoj, Bandić je 140.000 kuna vrijednu opeku naručio baš u obiteljskoj tvrtki Jur-trans, čija primarna djelatnost nije proizvodnja opeke već cestovni prijevoz. Nakon toga u javnost su procurili novi detalji u sklopu afere lova na veprove u kojem je sudjelovao glavni državni inspektor Andrija Mikulić. U tom druženju na imanju donatora HDZ-a našli su se i Mato Čičak i Bandićev poduzetnik Pavo Vukelić, koji je također poput Čička direktno dobio posao obnove Zagreba. Zbog svega navedenog jako zabrinjava izjava župana Kožića koji je usred krize koronavirusa potpisao kredit od 80 milijuna kuna za kapitalne investicije u školstvu, a koji kaže „od toga ne odustajemo, jer je njihov efekt, uz onaj krajnji obrazovni, u prvom redu gospodarski“.
Zanimljivo je da je upravo župan Kožić u svojih 20 godina na čelu Zagrebačke županije uvijek isticao kako su zaduženja neprihvatljiva, a sada je potpisao ovakav rekordni kredit u iznosu od 20% od izvornog proračuna županije i opasno zadužuje Županiju s godišnjom ratom kredita od gotovo 9 milijuna kuna, koliko će u slijedećih deset godina trajati otplata.

SDPZŽ

TAGOVI | SDP Zagrebačke županije

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!