Pronatalitetnim mjerama želi se privući mlade obitelji u naš grad

02.05.2018. Na 7. sjednici Gradskog vijeća usvojena je i Odluka o socijalnoj skrbi, po kojoj sada pravo na naknadu za opremu novorođenčadi ostvaruje roditelj koji ima prebivalište na području grada Jastrebarskog šest mjeseci

S ciljem poticanja nataliteta i privlačenja mladih obitelji s djecom na područje grada, prilagođeni su uvjeti propisani Odlukom o socijalnoj skrbi Grada Jastrebarskog vezani za ostvarivanje prava na novčanu naknadu za opremu novorođenog djeteta. Naime, predmetnom Odlukom bilo je propisano, između ostalog, da navedeno pravo ostvaruje roditelj pod uvjetom da barem jedan roditelj novorođenog djeteta ima prebivalište na području grada Jastrebarskog najmanje dvije godine neprekidno, računajući od dana podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na novčanu naknadu. Obzirom da je od stupanja na snagu predmetne Odluke, zbog utvrđenog minimalnog dvogodišnjeg roka prebivališta na području grada Jastrebarskog bilo slučajeva da navedeno pravo nisu mogli ostvariti roditelji koji imaju prijavljeno prebivalište na području grada Jastrebarskog u kraćem trajanju od dvije godine, Gradskom se vijeću predložilo da se predmetne odredbe izmijene na način da kao uvjet ostvarivanja prava istom bude propisano da barem jedan roditelj novorođenog djeteta ima prebivalište na području grada Jastrebarskog najmanje šest mjeseci neprekidno, računajući od dana podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na novčanu naknadu, što je jednoglasno prihvaćeno. Na opisani način omogućit će se ostvarivanje navedenog prava mladim obiteljima koje doseljavaju u Grad Jastrebarsko, uz istovremeno onemogućavanje zloupotrebe ostvarivanja navedenog prava propisivanjem minimalnog šestomjesečnog roka prijave prebivališta od strane barem jednog roditelja.
Podsjetimo, Grad Jastrebarsko, kao Grad prijatelj djece, vodi posebnu brigu o svojim najmlađima, a kako je ulaganje u djecu najbolje ulaganje u budućnost, od 2003. godine roditeljima s prebivalištem na području grada Jastrebarskog iz Proračuna je isplaćeno oko 6 milijuna kuna u svrhu pomoći za opremu novorođenog djeteta. Pod uvjetima utvrđenim posebnim Odlukama, Grad sufinancira i aktivnost Produženog boravka učenika osnovne škole, prehranu učenika osnovne škole, nabavu udžbenika za učenike osnovne škole i troškove prijevoza učenika srednjih škola. Nadalje, Grad provodi i pomaže razne projekte za najmlađe poput Ljetne igraonice, a 2014. godine, u Gornjem Desincu izgrađen je prvi, moderni, niskoenergetski vrtić na području Županije, te su tako mališanima omogućeni kvalitetni uvjeti za odrastanje. Prošlogodišnje povećanje broja novorođenčadi utjecat će na skoru realizaciju projekta dogradnje i rekonstrukcije Dječjeg vrtića Radost u Jastrebarskom, s ciljem povećanja kapaciteta. Grad najviše ulaže upravo u predškolski odgoj gdje godišnje izdvaja oko 9 milijuna kuna za redovan rad gradskog vrtića, koji djeluje na više lokacija i brine za oko 600 djece.
Najbolji mogući rezultat kvalitetnih pronatalitetnih mjera je upravo prošlogodišnji „baby boom“ u našem gradu, kakvog priželjkujemo i ove godine.

I.B.

TAGOVI | Grad Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!