Proračun za 2018. garancija je ostvarenja planiranog

30.11.2017. Većinom glasova vijećnici su protekli utorak 28. studenoga prihvatili proračun Grada Jastrebarskog za 2018. koji iznosi 58 milijuna i 460 tisuća kuna

Ukupni prihodi i primici proračuna Grada Jastrebarskog za 2018. godinu, zajedno s prihodima proračunskih korisnika, planirani su u ukupnom iznosu od 58.460.100,00 kuna, od čega prihodi i primici Grada iznose 53.297.000,00 kuna, a prihodi proračunskih korisnika 5.163.100,00 kuna. Najznačajniji izvor gradskih prihoda su prihodi od poreza koji iznose 27.998.000,00 kuna. Drugi najznačajniji izvor prihoda su prihodi od upravnih i administrativnih pristojbi u iznosu od 21.277.900,00 kuna (najznačajniji su komunalni doprinosi i naknade, te prihodi proračunskih korisnika). Slijede pomoći planirane u ukupnom iznosu od 4.994.000,00 kuna, a prihodi od imovine planirani su u iznosu od 3.200.000,00 kuna.

Ovakav proračun je garancija za ostvarenje onog što je planirano u sljedećem mandatnom razdoblju, rekao je na sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Novosel. Milijun kuna više je za ceste, a male komunalne akcije su spojene sa sredstvima za održavanje nerazvrstanih cesta i čine jedan veći iznos upravo za sve akcije koje ćemo s mjesnim odborima definirati kao prioritetne. Krenula je i najveća investicija u povijesti grada od gotovo 170 milijuna kuna, a odnosi se na izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže te pročistač otpadnih voda, naglasio je Novosel, koji je i ovom prilikom naglasio kako je za smanjenje prihodovne strane proračuna kriva Država.

Vijećnicima je video projekcijom prezentirao tijek poreznih reformi svih Vlada unazad nekoliko godina kako bi pokazao koji čimbenici utječu na sve manje prihode u proračunu gradova u Hrvatskoj. Jedini konstantan prihod Grada je komunalna naknada o čijoj se naplati brinu gradski službenici. 

Vijećnici iz redova oporbenog HDZ-a kritizirali su ovakav proračun, zbog smanjenja sredstava za rad kulturno umjetničkih društava i sportskih udruga.
Za smanjenje proračuna nije isključivo kriva država, treba priznati i vlastite greške, rekao je hadezeov Tomislav Preprotić, spomenuvši propust prilikom dolaska Lidla u Jastrebarsko kada je Grad propustio kupiti zemljište u industrijskoj zoni. Mi nemamo niti jednu investiciju na zemljištu u vlasništvu grada, rekao je Preprotić i dodao kako su Lidl i Kaufland izgrađeni zahvaljujući Valentiću. Šteta što Preprotić nije objasnio vijećnicima čiju je zemlju i na koji način Valentić "kupio" i tko mu je prodao spomenuto zemljište u Čabdinu, te koliko je milijuna Valentić zaradio na toj transakciji. Slična je to priča kao i ona vezana za prodaju Jaska vina i izvora Jane koje je pak prigrabio Todorić, odnosno Agrokor. Sve su to učinili isti ljudi iz tadašnjeg vodstva jaskanskog HDZ-a, što Prepropitić itekako dobro zna, ali prešućuje.

Na prijedlog gradskog proračuna za 2018. pristiglo je i pet amandmana, po dva su uložili Roman Rodić (Most) i Filip Tončić (HSS), a jedan Leon Bastašić (SDP).
Rodić je predložio da Grad u proračunu izdvoji sredstva za pomoć u obnovi škole u Vukšin Šipku te da se osiguraju sredstva od 50 000 kuna za nabavku likovnih mapa za učenike OŠ Ljubo Babić. Tončićevi amandmani odnosili su se na gospodarenje otpadom, te je predložio da se umanji iznos za gradske manifestacije i informiranje i usmjeri na mjere gospodarenja otpadom. Leon Bastašić predložio je pak da se 30 tisuća kuna iz gradskog proračuna namijeni za nabavku prijeko potrebne vatrogasne opreme. Gradonačelnik Novosel prihvatio je gotovo sve amandmane, osim amandmana o obnovi škole u Vukšin Šipku. Pojasnio je kako će sredstva za tu školu osigurati Zagrebačka županija, ali ako išta dođe u pitanje Grad će iz rezervi pomoći u financiranju projekta obnove škole.

I.K.

TAGOVI | Gradsko vijeće Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!