Proslavljen blagdan Velike Gospe u Volavju

15.08.2015. Blagdan Velike Gospe, svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano je danas proslavljen u marijanskom svetištu u Volavju

Blagdan Velike Gospe u marijanskom svetištu u Volavju proslavio je danas veliki broj vjernika iz cijelog jaskanskog kraja.

Svete mise služene su od jutarnjih sati, a najsvečanije je bilo na misi u 11 sati, kada je već po tradiciji održana velika procesija od zdenca u centru Volavja, do crkve Majke Božje Snježne. 

 Sama proštenjarska kapela Blažene Djevice Marije bila je premala da primi sve vjernike, pa su mnogi svetu misu pratili u dvorištu crkve. Smatra se da je ovo drevno svetište Majke Božje u Volavju postojalo već u XII. stoljeću, pa je nakon zagrebačke crkve svete Marije iz IX. ili X. stoljeća, koja se nalazila na mjestu današnje katedrale, volavska kapela najstarija poznata crkva u sjevernoj Hrvatskoj.

Centralnu misu u 11 sati predvodio je pater Tomislav Glavnik, gvardijan samostana Svetog Duha u Zagrebu, zajedno s ostalim svećenicima među kojima su bili i vlč. Ivan Bingula, vlč. Petar Ribarić i naravno domaćin, vlč.Gojislav Kovačić.

Treba reći da je vjerovanje u Marijino uznesenje na nebo prisutno u narodu još od prvih kršćanskih vremena, a u Katoličkoj crkvi dogmom ga je proglasio Papa Pio XII. 1950. godine, te potvrdio Drugi vatikanski koncil. Kao Majku Božju kršćani Mariju slave od petog stoljeća, nakon Koncila u Efezu 431. godine koji ju je proglasio Bogorodicom.

I ove godine  na blagdan Velike Gospe u Volavju bilo je svečano i lijepo. Uz mnoštvo vjernika  bili su tu i neizbježni licitari, pečenjari, među kojima su najvredniji domaći vatrogasci koji kotlovinu pripremaju od ranih od jutarnjih sati, jer osim domaćih ljudi ovo vrsno pečenje mnogi hodočasnici ponesu i svojim kućama.

Pučki pisac i pjesnik Stjepan Borkovac već je ranije posvetio jednu pjesmu Majci Božjoj Snježnoj koju je objavio u svojoj knjizi "Volavje u srcu". Uoči ovogodišnjeg blagdana, Borkovac je napisao još jednu pjesmu posvećenu Majci Božjoj Snježnoj koju ovom prilikom i objavljujemo.

Majka Božja Snježna Volavska

O Marijo snježna velika si,
O Marijo čudotvorna lijepa ti si.
Mi se tebi molimo,
I od srca te prosimo.

Pronađi za nas pravi put
I vodi nas po svijetu svud.
Jer ti si naša draga mati,
U tebe ćemo se uzdati.

Pusti na nas milostive zrake svoje,
Da i griješna srca mogu da te zavole.
Napravi u dušama red i u srcu otopi led,
Obrati sve griješnike i sebi primi pokajnike.
U nebeskim visinama blista tvoj sjaj,
Za milost tvoju mole te djeca znaj.
Da nadaleko tvoja slava blista,
U nama gori sada želja čista.

Iz srca ćemo se moliti,
Da tvoju ljubav nećemo izgubiti.
I da svakog trena možemo znati
Da nas čuva nebeska mati.

Stjepan Borkovac, 29.07.2015.

TAGOVI | Blagdan Velike Gospe | Volavje

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!