Proslavljen blagdan Velike Gospe u Volavju

15.08.2016. Blagdan Velike Gospe, svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano je danas proslavljen u marijanskom svetištu u Volavju

Blagdan Velike Gospe u marijanskom svetištu u Volavju proslavio je  veliki broj vjernika iz cijelog jaskanskog kraja. 

Najsvečanije je bilo na misi u 11 sati, kada je već po tradiciji održana velika procesija od zdenca u centru Volavja, do crkve Majke Božje Snježne. 

Centralnu misu u 11 sati predvodio je mr. Anđelko Košćak rektor Bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu,zajedno s ostalim svećenicima među kojima su bili i vlč. Ivan Bingula, vlč. Petar Ribarić i naravno domaćin, vlč.Gojislav Kovačić. 

U procesiji i na svetoj misi bili su među brojnim vjernicima jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel i njegovi zamjenici Stipe Bučar i Domagoj Šlat. 

Za ovaj dan u Volavju se održava i pučko proštenje s brojnim licitarima i štandovima s raznolikom ponudom. Vatrogasci Volavja za svoje sumještane i goste pripremaju pak tradicionalnu kotlovinu kojom se neki počaste na proštenju a drugi je pak odnosi kući. 

Velika Gospa je blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, a slavi se svake
godine 15. kolovoza pa je taj dan ujedno i državni blagdan u Republici Hrvatskoj
Prema katoličkoj teologiji, Kristova majka Marija uznesena je dušom i tijelom na nebo. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950.

Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanoga života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.
I.K.

TAGOVI | Volavje | Župa Petrovina

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!