Prva rezidba na blagdan svetog Vinka

23.01.2019. U organizaciji Mjesnog odbora Breznik jučer je u Bresnici, na padinama Plešivice, obilježen blagdan svetog Vinka zaštitnika vinogradara i vinara

Blagdan svetog Vinka obilježava se diljem jaskanskog kraja, a proslavi u Bresnici u organizaciji Mjesnog odbora Breznik Plešivički uz potporu jaskanskih lovačkih udruga i vinara, a u suradnji s Turističkom zajednicom i Gradom Jastrebarsko, odazvali su se brojni visoki uzvanici, vinari, vinogradari, lovci i vatrogasci.

Proslava Vincekova održana je jučer na sam blagdan svetoga Vinka u vinogradu obitelji Štulec i Tomičak u Bresnici, gdje su brojni uzvanici imali prilike uživati i sudjelovati u tradicionalnim običajima kojima se obilježava ovaj blagdan.

Na samom početku, jaskanski kapelan, vlč. Filip Marić blagoslovio je vinovu lozu, a prvu rezidbu obavili su domaćin Željko Štulec uz pomoć zamjenice župana Zagrebačke županije, Nadice Žužak, te gradonačelnika Zvonimira Novosela. Dok se obrezivalo domaćin je vinom dobro zalijevao trsove koji su tradicionalno okićeni domaćim kobasicama. Naime, vinogradarstvo i vinarstvo dugogodišnja je tradicija jaskanskog kraja, a vrhunska vina Jastrebarsko čine poznatim diljem Lijepe naše, a i šire. Običaji govore da blagdan sv. Vinka nagoviješta novu vinorodnu godinu, dok simbol stavljanja kobasica na trs simbolizira budući prinos vinograda.

Na kraju obreda, sve prisutne je pozdravila predsjednica Mjesnog odbora Breznik Plešivički, Danica Puškarić, koja je ovom prilikom naglasila kako je želja organizatora bila da se ovaj blagdan obilježi zajednički, te je pritom zahvalila svima koji su na bilo kakav način sudjelovali u organizaciji ove manifestacije. Puškarić je i pojasnila da za proslavu Vincekova ova lokacija nije odabran slučajno, jer je upravo Bresnica mjesto od kuda je poteklo jaskansko vinogradarstvo. „Posebno zahvaljujem gradonačelniku Zvonimiru Novoselu i njegovim suradnicima na podršci, Kapelanu, Prigorskim bećarima, našim lovcima koji su nam donirali meso za ovu prigodu, domaćinima i svojim sumještanima koji su uložili puno truda kako bi Vincekovo proslavili po tradiciji, u zajedništvu i uz stare običaje!“, poručila je za kraj gospođa Puškarić.

Jaskanskim vinarima i vinogradarima, ovom prilikom, čestitku su uputili i zamjenica župana Nadica Žužak te gradonačelnik Zvonimir Novosel koji su poželjeli kvalitetan početak nove vinogradarske godine te rodniju berbu.

U dobrom društvu, uz pjesmu i veselje, ovaj se blagdan obilježava diljem jaskanskog kraja, a
ukoliko ste propustili današnje obilježavanja, moći ćete u subotu uživati na tradicionalnoj proslavi Vincekova u svetojanskom kraju, u organizaciji Udruge vinogradara i vinara Sveta Jana. Manifestacija se održava u vinogradima obitelji Jurkovac u Celinama, a počinje u 13 sati.

I.B.

TAGOVI | Grad Jastrebarsko | MO Breznik TZG Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!