Prvo Potjera, a tek onda Milijunaš!

20.02.2020. Na nedavno održanom otvorenom kviz prvenstvu u Karlovcu "ZIMKO 2020", na kojem se natjecalo više od 200 sudionika, ne možemo ne zamijetiti ime Domagoja Pozderca, koji je osvojio broncu na likovnom kvizu, deveti u kategoriji individualne provjere znanja i šesti u kvizu parova

Domagoj Pozderac

Jaskanci su već navikli na često spominjanje imena našeg grada u televizijskim formatima kviza. „Potjera“, „Šifra“ i odnedavno ponovo i „Milijunaš“ ugostili su do sada priličan broj naših sugrađana a da pri tome nisu izostali niti vrijedni rezultati. Usporedo s TV scenom egzistira i sve popularniji paralelni svijet kviz natjecanja bez reflektora i kamera. Jaskanski kvizaši okupljeni oko gradskog pub kviza sve češće i u sve većem broju uspješno sudjeluju na ovim natjecanjima. Gledajući rezultate nedavno održanog otvorenog kviz prvenstva u Karlovcu (ZIMKO 2020 – Zimski karlovački open s više od 200 natjecatelja) ne možemo ne zamijetiti ime Domagoja Pozderca koje se visoko pozicionirano često ponavlja u gotovo svim natjecateljskim kategorijama. Uz čestitke svim Jaskancima koji su ove godine pohodili ZIMKA i bez namjere da umanjimo bilo čiji rezultat, odabir sugovornika na ovu temu nametnuo se sam od sebe. Domagoj Pozderac, 28-godišnji Jaskanac osvojio je broncu na likovnom kvizu, deveti je u kategoriji individualne provjere znanja, šesti u kvizu parova ….
Domagoj, sigurno mi je nešto i promaklo?
-Osim spomenutih rezultata, od kojih mi je šesto mjesto u parovima (s bratom Dominikom) nekako ipak najdraže, uspio sam završiti i među najboljih deset u kategorijama ’geografija’ i ’odraslih 50’, a moja je ekipa i u ekipnom kvizu (unatoč debaklu u posljednjem krugu) uspjela doći do podjele devetog mjesta.
ZIMKO je jedan od četiri otvorena kviz prvenstva Hrvatske, a sudjeluješ još u nizu ostalih natjecanja. Kako i od kuda je sve krenulo?
-Prvi pub kviz odigrao sam u rujnu 2017. na poziv ondašnjeg (a i sadašnjeg) kapetana ekipe te iako dotad gotovo da i nisam pratio TV kvizove, ubrzo sam se navukao i počeo aktivnije igrati, ispočetka isključivo četvrtkom u TV baru, da bi potom uslijedili povremeni odlasci u Karlovac, a onda krajem 2018. i prvi individualni kvizovi.
Scena o kojoj razgovaramo je široka. Što se sve nudi i tko su sastavljači pitanja?
-Osim klasičnih pub kvizova koji se sad već održavaju gotovo u svakom gradu, postoji i niz mjesečnih individualnih kvizova Hrvatskog kviz saveza te drugih kvizaških udruga i entuzijasta: CRO 100, HR-12x7, Squizzed, Kvizdarije, Inquizus, Brainstorming (koji vodi i uređuje naš Jaskanac Dominik Všetečka). Tu su i četiri višednevna kvizaška turnira – zadarski Memorijal Mirka Miočića, požeška SOVA, karlovački ZIMKO i varaždinski OVaKO – za koje pitanja uređuje (a većim dijelom i sastavlja) Krešimir Kira Štimac. Što se tiče Jaske, upravo ulazimo u sedmu sezonu kviziranja četvrtkom u TV baru pa slobodno okupite ekipu i dođite!

Ekipa "Slajz Ive Karlovića"

Da približim ozbiljnost natjecanja i vrijednost postignutih rezultata, vraćam se ZIMKU i najsvježijim rezultatima. Deveti si u individualnom kvizu s postignutih 99 bodova, Dejan Kotiga imao je 115, da spomenem samo njega….. Konkurencija je očito opaka, krema domaćeg kviza, a time su i rezultati dragocjeniji. Držim da je individualni kviz daleko najteža i najšira kategorija. O čemu se radi?
-Iako nije nužno najteža, individualni kviz svakako je najzahtjevnija i najobuhvatnija kategorija, pa su utoliko i dobri rezultati slađi. Za one malo neupućenije, nema nikakvih ponuđenih odgovora pa sreća ne igra baš preveliku ulogu (uostalom, gledajući statistički, nakon 150-ak pitanja broj dobro i pogrešno odgovorenih dvojbi uvijek bude otprilike podjednak). U svakom slučaju, deveto mjesto na upravo održanom ZIMKU zasad mi je najbolji plasman na natjecanju tog tipa. Možda je moglo i malčice bolje da nije bilo sitnih kikseva, no nitko nikad nijedan kviz ne riješi savršeno i ne izvuče iz glave baš sve što zna, tako da nemam za čime žaliti. Štoviše, bilo je tu i točnih odgovora na malo teža pitanja kojih se i mjesec dana nakon kviza sjetim sa smiješkom (npr. od čega se radi meksičko piće tepache, tko je preveo Bibliju na gotski, koja je najviša planina Iberskog poluotoka...)
Pronašla sam te i na rang listi Hrvatskog kviz saveza. Koja se natjecanja boduju za ovu listu?
-Uglavnom se boduju individualni kvizovi u organizaciju HKS-a, svjetsko prvenstvo te europski turniri (Norway Open, Irish Open, British Open, Croatian Open). Doduše, ja sam dosad odigrao svega tri kviza relevantna za tu rang listu pa zasad i nemam baš odveć dobar plasman (a od deset trenutno najboljih kvizaša nitko nema manje od 11 odigranih kvizova).
Tko su natjecatelji, ima li poznatih imena?
-Izvan kvizaških krugova svakako su najpoznatiji lovci s Potjere – Morana, Dean, Krešo i Mladen – koji više-manje redovito sudjeluju kako na individualnim kvizovima, tako i na svim većim hrvatskim kvizaškim događanjima. Naravno, tu su i brojni drugi, znanjem jednako potkovani kvizaši čija imena javnosti zbog njihove televizijske neeksponiranosti baš i nisu odveć poznata.

Ekipa "Slajz Ive Karlovića" sa Sanjom Gojšić

Što si po zanimanju?
-Diplomirani anglist i profesor filozofije. No trenutačno se bavim isključivo prevođenjem.
Zasigurno imaš svoje specijalnosti, ali ti o svemu znaš jako puno! Pretpostavka vrhunskih rezultata je dobro osnovno obrazovanje koje samo nadopunjavaš novim saznanjima. Postoji li sistem? Učenje? Pamćenje podataka?
-Sistema nema, no mislim da je najvažnija želja za informiranjem i otkrivanjem novih stvari te čitanje, čitanje, čitanje... Otkako sam se navukao na kvizove, obraćam daleko više pozornosti na nove podatke i zanimljivosti na koje naiđem te ih nastojim zapamtiti, a neke malo opskurnije pojmove čak i zapišem na papirić (koji zatim često izgubim).
Imaš li posebno dragu kategoriju?
-Najdraže su mi umjetnost, književnost i glazba, a najmrskije sport, film i pitanja o autima (njih razlikujem jedino po boji).
U ekipnim natjecanjima član si ekipe „Slajz Ive Karlovića“. Neprikosnoveno vladate jaskanskom pub kviz scenom, a posljednjim nastupom u Karlovcu ušli ste među 10 najboljih ekipa u zemlji. Predstavi nam ostale članove ekipe koji su različitih zanimanja, vjerujem i interesa i znanja.
-Ekipu „Slajz Ive Karlovića“ čine moj brat Dominik, student prava koji vjerojatno nikad neće prežaliti to što nije upisao povijest; srednjoškolski kolega Marko Badovinac, kraj kojega ne moramo strahovati od znanstvenih i gurmanskih pitanja; i na kraju, braća Pavlečić – farmaceut Domagoj i pravnik Marijan – jedini preostali članovi originalne postave Slajza, vladari lifestylea i aktualnosti te jedini koji doista znaju i „zaslajzati“ tenisku lopticu.
I za kraj, kada ćemo te vidjeti obasjanog reflektorima? Čuli smo te kao džokera u Milijunašu, a sad čekamo i sliku…
-To pitanje često čujem, no, iskreno, ne znam. Sa sigurnošću znam jedino to da ću se prvo prijaviti na Potjeru, a tek onda razmisliti i o Milijunašu.
Sanja Gojšić

TAGOVI | Domagoj Pozderac | Jaskanski pub kviz

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!