Rad Centra za kulturu pohvaljen i u Zagrebu

20.02.2020. Jaskanski Centar za kulturu predstavio je svoj rad na press konferenciji u Zagrebu gdje je predstavljen nastavak i proširenje projekta IRIM

Centar za kulturu Jastrebarsko i Narodna knjižnica i čitaonica Jastrebarsko koja djeluje u sklopu Centra, među najaktivnijim su i najkvalitetnijim sudionicima projekta „Digitalni građanin“ u organizaciji IRIM-a (Instituta za razvoj i inovativnost mladih).
U srijedu, 19. veljače na press konferenciji u Narodnom domu na Opatovini, predstavljen je nastavak i proširenje projekta IRIM-a s ciljem uvođenja digitalnih vještina u lokalne zajednice pod nazivom „Digitalni građanin 2.0“.
U sklopu spomenutog projekta IRIM je, u suradnji s lokalnim partnerima, obrazovnom tehnologijom (micro:bit BOSON eksperimentalnim setovima za micro:bit i 3D pisačima) opremio više od 170 knjižnica u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te na Kosovu.

IRIM je tijekom projekta organizirao 83 radionice, educirao 368 knjižničara i stručnih suradnika te ih pripremio za rad s građanima. Projekt je nadmašio očekivane rezultate organizacijom i uključivanjem javnosti. Odrađeno je 1.512 besplatnih radionica u lokalnim knjižnicama, a sudjelovalo je 13.105 građana.
Na panel raspravi kao predstavnik svih knjižnica, zainteresiranoj javnosti i novinarima obratio se voditelj informatičkog kabineta Centra za kulturu Jastrebarsko, Tomislav Pavić, te predstavio aktivnosti Centra koje su pohvaljene od strane organizatora i voditelja projekta.
Projekt je u Jastrebarskom organiziran i provođen u obliku radionica tijekom cijele godine, a svi zainteresirani su opremu mogli posuđivati za samostalan rad kod kuće.
Radionica je bila ponuđena i u sklopu Ljetne i Zimske igraonice koje u partnerstvu organiziraju Grad Jastrebarsko i Društvo naša djeca Jastrebarsko.

Djeca su na radionicama učila programirati micro:bit-ove, slagati BOSON kitove, slagati robote, a prezentiran im je 3D printer te su printane maskice za mobitele kao i razni dodatci (privjesak, zviždaljka, ukrasi).
Projekt je predstavljen i na Sajmu mogućnosti u okolnim općinama koji već dulji niz godina organizira PP Jastrebarsko gdje se osnovnoškolcima prezentiraju udruge i institucije kako bi se djeci približila nova znanja i mogućnosti.
Konferenciji su nazočili: ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, predsjednik i osnivač IRIM-a Nenad Bakić, direktor tvrtke Google za Adriatic regiju Joško Mrndže te Liza Belozerova, voditeljica Google.org Economic Opportunity za regiju EMEA.

Nikolina Ribarić

TAGOVI | CZK Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!