Razgovor o rizlingu uz rizling

14.07.2019. Vinarija Jagunić na Plešivici bila je domaćin prvog velikog ocjenjivanja vina sorte rizling u Hrvatskoj koje je podržala Turistička zajednica Zagrebačke županije i Grad Jastrebarsko

 Ocjenjivanje je organizirano u suradnji s poznatim sommelierom i znalcem rizlinga u Hrvatskoj, Željkom Bročilovićem Carlosom, koji je bio na čelu ocjenjivačke komisije, čiji su članovi bili vinari, enolozi i sommelieri, među kojima i renomirani enolog Saša Zec, vinski novinari Ivo Kozarčanin i Željko Suhadolnik.

 Ocijenjeno je tridesetak vina koja su bila podijeljeni u 3 kategorije: mlada vina (2018, 2017); vina starija od 3 god (2016 -2011) i vina s ostatkom šećera.  U prvoj kategoriji, najbolje je ocijenjen Rajnski rizling Sokač vina, 2017  U kategoriji starijih vina, tri vina su osvojila srebro, Kolarić, Coletti Rajnski rizling sur lie 2016., Šember PG Rajnski Rizling 2015., i  Šimanović, Rajnski Rizling 2012.  U kategoriji vina s ostatkom šećera, zlato su osvojili slovenski vinari, rizlinzi Bolfan Rajnski Rizling Primus, polusuho 2015.,  i Bodren, Rajnski rizling ledeno vino 2014.

Prilikom razgovora s novinarima zaključno je ponovljeno da je rizling doista posebna sorta, "RR-Rolls Roys među vinima", a ekstrakt i kiseline omogućuju mu dugovječnost. Preporuka je vinarima da mu treba sačuvati sortnost tijekom vinifikacije te da mu ne "paše" (previše) drvo ni preduga maceracija jer time može izgubiti važne i prepoznatljive karakteristike sorte. Rezultati plešivičkog kušanja, s uzorcima s Plešivice i Krašića, iz Zagorja, Moslavine, pokazali da je srednja kategorija imala više dobrih rezultata, što pokazuje da mu - odležavanje u boci godi. Preporuka je, također, puniti rizling u "rizling –boce“" jer i time pokazujemo poštovanje prema vinu i njegovoj sortnosti.
Drugi dio ocjenjivanja održan je u restoranu Terbotz s uzorcima iz Međimurja, Zeline i Slavonije.

I.K.

TAGOVI | Grad Jastrebarsko | Vinarija Jagunić | Vinske zvijezde

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!