SDP Zagrebačke županije predlaže mjere vrijedne preko 25 milijuna kuna za pomoć gospodarstvu

03.04.2020. Na razini regionalne samouprave nema pravog odgovora na trenutnu situaciju epidemije koronavirusa, koja je još dodatno pojačana potresom koji je zadesio i Županiju, te da se odluke ne donose promptno, usmjereno, organizirano i koordinirano, rekao je Mihael Zmajlović, predsjednik županijskog SDP-a

Predsjedništvo županijskog SDP-a održalo je danas sjednicu na daljinu, prilagođenu trenutnim okolnostima te raspravilo i donijelo odluku o nužnim mjerama koje je potrebno donijeti na razini Zagrebačke županije. Svoje zahjeve uputili su županu Stjepanu Kožiću od kojeg traže da vlast Zagrebačke županije odgovorno i bez počeka pristupi rješavanju ove krize koja već sad ima posljedice po radnike i gospodarstvenike, zdravstveni i obrazovni sustav te društvo o cjelini.
„U ovakvim vremenima, sve razine vlasti moraju učiniti maksimum da pomognu građanima i gospodarstvu, a u ovom trenutku i zdravstvenom sustavu. Predlažemo mjere koje će dodatno, uz Vladine mjere, zaštiti naše stanovnike i gospodarstvenike u Županiji te im pomoći da što bezbolnije prebrode ovu krizu“, istaknuo je Mihael Zmajlović.
Slijedom toga, SDP Zagrebačke županije, predlaže hitnu izradu i donošenje akcijskog plana u koji će biti uključene sve zainteresirane strane koje svojim prijedlozima mogu pomoći u pripremi daljnjih mjera i rebalansa proračuna s prvenstvenim ciljem maksimalne pomoći gospodarstvu, zdravstvu i poljoprivredi. Apelira se na hitno smanjenje rashodovne strane županijskog proračuna i maksimalnu štednju koja uključuje i sve proračunske korisnike. U SDP-u naglašavaju da je izuzetno bitno razmotriti planirano zaduženje Zagrebačke županije u 2020. godini koje je planirano u iznosu od 80 milijuna kuna.
SDP predlaže osnivanje Fonda za pomoć gospodarstvu za sve one koji zbog krize uzrokovane korona virusom već imaju ili će kroz mjesec ili dva imati teškoća u osiguranju likvidnosti. Sredstva za Fond osigurala bi se u proračunu Zagrebačke županije u vrijednosti od 25 mil. kuna te uplatama od naknade članova Županijske skupštine, članova upravnih vijeća i nadzornih odbora tvrtki i ustanova Zagrebačke županije. Poduzetnici i obrtnici prijavom na javni poziv participirali bi u raspodjeli sredstava Fonda sukladno uvjetima javnog poziva.
Osim pomoći gospodarstvenicima, SDP predlaže i organizaciju „Virtualne tržnice“ putem koje bi proizvođači mogli plasirati barem dio svojih proizvoda i uz propusnice iste dostaviti krajnjem kupcu.
„U Zagrebačkoj županiji registirano je oko 5,500 obrtnika koji u prosjeku zapošljavanju 1,7 do 2 zaposlena, dok je preko 60 tisuća zaposlenih u više od 8,500 tvrtki. Uz to, imamo najveći broj OPG-ova u Hrvatskoj, oko 15,000. To su sve ljudi koji žive od svojeg rada, zapošljavaju druge radnike i koji će na kraju dana nositi najveći teret ove gospodarske krize. Zato je naša dužnost da im osiguramo štogod je moguće da ne moraju otpuštati radnike, da nastave sa svojim aktivnostima i da ne moraju zatvarati svoje poslove“, rekao nam je Zmajlović.
SDP je od županijske vlasti zatražio i oslobađanje, odnosno sufinanciranje najma liječnicima jer oni su na prvoj liniji obrane od koronavirusa, jednako kao i doktorima dentalne medicine.
„Mi ćemo nastaviti predlagati i druge mjere i na županijskoj i na lokalnoj razini koje će se s vremenom pokazati nužne. Žalosno je da je sazvana sjednica Županijske skupštine za ponedjeljak 6.travnja na kojoj neće biti niti riječi o ovoj izvanrednoj situaciji. Kao da se ništa ne događa i kao da se to Zagrebačke županije te tiče“, zaključuje Zmajlović.

SDPZŽ

TAGOVI | SDP Zagrebačke županije

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!