Sjećanje na prošlost, pogled u budućnost

09.02.2018. U Jastrebarskom je danas održana međunarodna znanstvena konferencija u spomen na 20. godišnjicu tragične smrti šest znanstvenika jaskanskog šumarskog instituta

Prije 20 godina u prometnoj nesreći tragično je poginulo šest znanstvenika Hrvatskog šumarskog instituta, dr. sc. Nikola Komlenović, dr. sc. Branimir Mayer, dr. sc. Petar Rastovski, prof. dr.sc. Ante Krstinić, mr. sc. Zlatko Perić i mr. sc. Goran Bušić.
Taj tragičan i tužan događaj potresao je cijelu akademsku zajednicu Republike Hrvatske, a posebice hrvatsku šumarsku znanost i praksu.

Uvidom u znanstveni opus i rad šestorice hrvatskih šumarskih znanstvenika ovom konferencijom odaje im se zaslužena počast, a znanstvenim predavanjima mladih šumarskih znanstvenika prikazuje se napredak koji je postignut na područjima istraživanja kojima su se bavili njihovi kolege (šumarska genetika i oplemenjivanje šumskog drveća, ishrana bilja, pedologija, hidropedologija i dr.) u posljednjih 20 godina.

-Puno je godina prošlo od tragične pogibije šestorice cijenjenih znanstvenika. No, unatoč proteku vremena, sjećanja na ljude kojima je ova konferencija posvećena - na šumarske znanstvenike koji su ostavili značajan trag na polju razvoja šumarstva i šumarske znanosti, nisu izblijedila. U svom poslu zadužili su sve nas ovdje, a posebno svoju struku, svoju Domovinu i svoj Institut koji više od sedam desetljeća djeluje u Jastrebarskom - u gradu koji je izuzetno ponosan što je upravo ovdje centar hrvatske šumarske znanosti! Time su zadužili i naš grad, čije su ime promovirali diljem Hrvatske, ali i puno, puno šire. Hvala im na tome! Grad Jastrebarsko oduvijek je imao izuzetnu suradnju s ovom znanstvenom ustanovom i upravo zato siguran sam da ćemo i dalje nastaviti u istom smjeru, podržavajući Hrvatski šumarski institut u radu i pratiti ga na putu razvoja i usavršavanja šumarstva i šumarske znanosti", poručio je danas na konferenciji u ime gradonačelnika Zvonimira Novosela, njegov zamjenik, Domagoj Šlat. 

-Baviti se šumarskom znanošću znači biti u službi zaštite prirode. Hrvatska još uvijek, na sreću, ima prednost, zapravo privilegiju da o bogatstvu šuma može govoriti u superlativima. Zagrebačka županija i nadalje želi biti, i ostati, zeleni prsten oko grada Zagreba. Vjerujem da i vaša struka tome daje značajan doprinos, rekla je zamjenica župana Zagrebačke županije, Nadica Žužak.

Konferenciju je otvorila Branka Ramljak, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, poručivši da su najveća vrijednost društva kreativni ljudski potencijali, odnosno istraživači i znanstvenici čiji intelektualni potencijal predstavlja glavnu pokretačku snagu njegova razvoja. 

Hrvatski šumarski institut, sa sjedištem u Jastrebarskom, vodeća je znanstveno-istraživačka institucija u području šumarstva u RH, a u Jastrebarskom djeluje već više od 7 desetljeća.
Suorganizatori konferencije su Akademija šumarskih znanosti, Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatsko šumarsko društvo i Hrvatske šume d.o.o., a pokrovitelji su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Zagrebačka županija i Grad Jastrebarsko.

I.B.

TAGOVI | Hrvatski šumarski institut

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!