Škapularsko proštenje jaskanska je tradicija

19.07.2020. U povodu blagdana Gospe Karmelske, crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jastrebarskom danas su pohodili brojni vjernici i hodočasnici iz cijelog jaskanskog kraja

Uz crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u sklopu jaskanskog franjevačkog samostana održano je još jedno škapularsko proštenje. Svete mise služene su od ranih jutarnjih sati na čast Majci Božjoj Karmelskoj, a svečano misno slavlje i tradicionalnu procesiju s kipom Majke Božje Škapularske, predvodio je fra Zdravko Lazić, gvardijan franjevačkog samostana na Kaptolu. Zbog poštivanja epidemioloških mjera ispred crkve postavljene su klupe tako da su vjernici  uz ozvučenje mogli pratiti misu i događanja u crkvi.

Topla srpanjska nedjelja privukla je veliki broj Jaskanca, ali i hodočasnika iz cijelog jaskanskog kraja na omiljeno Škapularsko proštenje. Brojni licitari i prodavači raznih igračaka najviše su obradovali mališane, dok su se stariji držali štandova pečenjara i osvježavali se gvircem, tradicionalnim proštenjarskim pićem. 

Bio je tu i pater Velimir Tomašković koji se zdušno brine o samostanu, crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije i svojim vjernicima. Prije nekoliko godina crkva je restaurirana i danas izgleda prekrasno s obnovljenim freskama. Završeno je i vanjsko uređenje crkve i samostana. Tako je ovaj kulturni spomenik u našem gradu sačuvan za daljnjih stotinu godina.

I.K.

TAGOVI | Franjevački samostan Jastrebarsko

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!