Škapularsko proštenje u Jastrebarskom

22.07.2018. Povodom blagdana Gospe Karmelske, crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jastrebarskom danas su pohodili brojni vjernici i hodočasnici iz cijelog jaskanskog kraja

Uz crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u sklopu jaskanskog franjevačkog samostana, održano je danas još jedno škapularsko proštenje. 

Svete mise služene su od ranih jutarnjih sati na čast Majci Božjoj Karmelskoj. Svečano misno slavlje s tradicionalnom procesija s kipom Majke božje škapularske, predvodio je fra Marino Kuzminski, vikar franjevačkog samostana u Karlovcu, uz sudjelovanje brojnih vjernika i svećenika jaskanskog dekanata.

Topla srpanjska nedjelja privukla je veliki broj Jaskanca, ali i hodočasnika iz cijelog jaskanskog kraja na ovo omiljeno Škapularsko proštenje. Brojni licitari i prodavači raznih igračaka najviše su obradovali mališane, dok su se stariji držali štandova pečenjara i osvježavali se gvircem, tradicionalnim proštenjarskim pićem. 

Recimo za kraj da je samostanska crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jastrebarskom sagrađena je u 16. stoljeću. Obnovio ju je 1601. hrvatski ban i proslavljeni pobjednik bitke kod Siska, grof Toma Erdödy, po kojem ime nosi i ulica u kojoj se samostan nalazi. Bratovštinu Majke Božje Škapularske osnovali su jaskanski franjevci 1719. godine, a ta je bratovština tako uspješno djelovala da je njezinim nastojanjem godine 1734. podignuta u crkvi, s lijeve strane, pobočna kapela Majke Božje Škapularske s istoimenim oltarom. Crkva je nedavno restaurirana i obnovljena zahvaljujući naporima franjevačke provicije i patera jaskanskog samostana Velimira Tomaškovića.

I.K.

TAGOVI | Franjevački samostan u Jastrebarskom

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!