Smjena pročelnika pred poništenjem?

22.10.2020. Ustavni sud Republike Hrvatske je svojom odlukom od 20.listopada ukinuo “epidemiološke” izmjene Poslovnika Hrvatskog sabora. Odluka Ustavnog suda potvrđuje da je Mihael Zmajlović opravdano tražio ocjenu zakonitosti sjednice Skupštine Zagrebačke županije održane u svibnju i poništenje kako same sjednice tako i na njoj donesenih odluka

Zmajlović u svojem traženju zakonitosti pred Visokim upravnim sudom svoj zahtjev uz ostalo obrazlaže i slijedećim „da je povrijeđeno načelo raspravljanja, koje podrazumijeva da su predstavnička tijela arene u kojima izabrani predstavnici raspravljaju o materijalima uz točke dnevnog reda prije njihovog donošenja. Ograničavanje mogućnosti rasprave o materijalima i točkama dnevnog reda znači bitno ograničavanje temeljne funkcije predstavničkih tijela. Zbog toga, tehnološka rješenja koja ne omogućavaju istovremeno praćenje sjednice (slikom i tonom) i mogućnost usmenog sudjelovanja svih zastupnika po svim točkama dnevnog reda, su neadekvatna i neprihvatljiva za realizaciju načela rasprave u funkcioniranju predstavničkih tijela“.
Upravo je to potvrdio Ustavni sud, što nam daje vjeru da će takav stav zauzeti i Visoki upravni sud, pred kojim se vodi postupak zakonitosti ocjene odluka sa 19. sjednice Skupštine Zagrebačke županije.
Podsjetimo, Zmajlović je tražio ocjenu zakonitosti nove Odluke o ustrojstvu Zagrebačke županije, kojom je smijenjeno dvoje uspješnih pročelnika u Zagrebačkoj županiji. Bio je to paravan za smjenu ljudi, koja je politički dogovorena od strane župana Kožića i njegovih partnera iz HDZ-a Mate Čička i Dražena Barišića.
Zmajlović je kao član Skupštine Zagrebačke županije i od Ministarstva uprave tražio upravno-inspekcijski nadzor. Pozivam još jednom Ministarstvo uprave da traženi nadzor i provede, odgovor koji sam dobio nije rezultat upravnog nadzora i nisam ga tražio, naglašava Zmajlović.
Zmajlović poziva i župana Kožića da poništi natječaj za zapošljavanje novih pročelnika koji je u tijeku, jer svako daljnje postupanje po spornim odlukama, kako je SDP Zagrebačke županije već isticao, vodi Zagrebačku županiju u kaos i nefunkcioniranje. Natječaji za zapošljavanje raspisani su temeljem Odluke čije se poništenje traži. Osim postupaka koji se već vode, u prilog poništenju natječaja ide i Odluka ustavnog suda od 20.listpada 2020. Hoće li župan Kožić i kako, odgovarati za štetu koja će nastati, svakim drugim postupanjem, ili će poništiti natječaje?

SDPZŽ

TAGOVI | SDP Zagrebačke župnije

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!