Sredoposno proštenje stoljetna tradicija desinečkog kraja

15.03.2015. Mještani Desinca, zajedno s vjernicima iz okolnih župa okupili su se danas na misnom slavlju i Sredoposnom proštenju ispred crkve Sv. Ivana Krstitelja u Gornjem Desincu

Sredoposno proštenje stoljetna je tradicija ovoga kraja na koju je desinečki župnik Petar Ribarić izuzetno ponosan, jer svake godine okuplja sve više vjernika iz cijelog jaskanskog kraja.
Jedinstveno je to proštenje u Hrvatskoj, a u župi Desinec usko je povezano sa zaštitnikom župe, svetim Ivanom Krstiteljem koji je pripremao božji narod za susret s Isusom, pozivajući ga na pokoru i duhovnu obnovu koja je imala i karitativnu, odnosno socijalnu dimenziju, a to je poziv na pravednost i pomaganje ljudima koji su u životnoj nevolji.

Ova 4. korizmena nedjelje još se na latinskom zove i Dominica Latare, u prijevodu raduj se, veseli se, jer su najveći uskrsni blagdani pred nama.

Središnji dio Sredoposnog proštenja u župi Desinec je svečana euharistija u 11 sati koju je danas, zajedno sa svećenicima jaskanskog kraja i Zagreba, predvodio monsinjor dr. Josip Baloban, profesor na Katoličkom Bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, čije se propovijedi uvijek rado slušaju.

Postala je tradicija da korizmene pjesme pjevaju članovi KUD-a Desinec, zajedno s pjevačima zbora mladih desinečke župe, te članicama Vokalnog ansambla Gouriena. Mnogi vjernici iskoristili su ovu prigodu za Korizmenu ispovijed u samoj crkvi.

U razgovoru sa župnikom Ribarićem saznali smo da su se u davna vremena na ovom proštenju kupovale sve potrebne stvari za radove u vinogradu, podrumu, na livadama ili u voćnjacima. Osobito je bila važna prodaja vina, u povijesti zvana "vinotočje", jer je bilo itekako važno prodati što veću količinu vina, osobito onim hodočasnicima koji nisu imali vlastite vinograde, a došli su iz nizinskih krajeva. Zanimljivo da je u davna vremena ovo proštenje bilo i prigoda za kupnju zipke, odnosno kolijevke. 

Danas se na raznim štandovima nudi različita roba, a u Desinec rado dolaze trgovci s dječjim igračkama, licitari i ugostitelji. Već tradicionalno na ovaj dan Desinčakima u posjet dolazi rodbina i prijatelji, ali treba naglasiti da se uvijek pamti propovjednikova poruka s misnoga slavlja.
I. Krčelić

TAGOVI | vlč. Petar Ribarić | Župa Desinec

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!