Sredoposno proštenje u Gornjem Desincu

12.03.2018. Na 4. korizmenu nedjelju jučer je u Gornjem Desincu na Trgu Sv. Ivana Krstitelja održano tradicionalno župno korizmeno proštenje, poznatije kao Sredoposno proštenje uz nazočnost brojnih župljana i hodočasnika iz okolnih župa

Tom je prigodom svečano euharistijsko slavlje u 11 sati na otvorenom uz župnu crkvu Sv. Ivana Krstitelja predslavio mons. dr. Juraj Batelja, kanonik i generalni postulator za kauze kanonizacije i beatifikacije, uz nazočnost nekoliko župnika susjednih župa.
U njegovoj snažnoj i dojmljivoj propovijedi, koja je bila fokusirana na korizmeni poziv "Obratite se i vjerujte Evanđelju", mons. Batelja nas je prisjetio riječi blaženoga Alojzija Stepinca da u jačanju i snaženju katoličke vjere „uzmognemo živjeti kao katolici, da uzmognemo umrijeti kao katolici, da budemo dostojna djeca Onoga koji nas je otkupio – Isusa Krista u presvetoj Euharistiji.“

Radi sveobuhvatnosti poimanja korizmenog hoda, poslužit ću se podnaslovima iz knjižice „U Isusu Kristu je život vječni“ (Iv 3, 16) mons. Batelje, koji jednoznačno i vrlo precizno oslikavaju radosne momente u životu svakog vjernika:
„1. „U Isusu Kristu je život vječni!“ (Iv 3, 16)
2. „Bez Boga ništa“
3. Sv. Ivan – ponizan pred Bogom i pred ljudima
4. Kršćanin je svjetlo u tami
5. „Božje zapovijedi uče pravoj ljudskoj čovječnosti“
6. „Gledajte u vis“
7. Krist je naša radost i naš ponos.“

Misno slavlje i lijepa propovijed mons. Batelje, koja je u sjećanju bila akcentirana desinečkim prizvukom, naravno bili su pjevanom dijelu mise obogaćeni nastupom članova KUD-a Desinec kako u pjevanju korizmenih pjesama tako i na kraju vrlo emotivno izvedenom domoljubnom pjesmom „Jošte jednu za Hrvate“.
Glazbenu pratnju na orguljama odradio je Mario Kambić, dok se za ozvučenje pobrinuo gospodin Zlatko Tomičak Lima.

Na kraju misnoga slavlja, na štand KUD-a Desinec, već po tradiciji na okrijepu (piće, keksi, grickalice..) su pozvani svi prisutni, tako da nam je bila izuzetna čast ugostiti i cijenjenog predvoditelja mise mons. dr. Jurja Batelju s kojim je pored ostalih u srdačnom razgovoru bila i naša predsjednica KUD-a Desinec, gospođica Martina Bereček.
Lijepo vrijeme bez oborina te brojni štandovi licitara i prodavača raznih predmeta, prigodnih suvenira, igračaka i licitarskih proizvoda upotpunili su prekrasnu sliku tradicionalnog Sredoposnog proštenja u Gornjem Desincu.

I na kraju, veliku zaslugu i pljesak za dobru organizaciju svečanog euharistijskog slavlja dobio je naš župnik Petar Ribarić, kojemu u ime svih vjernika, hodočasnika, članova društava i udruga iz Desinca, a posebno od članova KUD-a Desinec, želimo svakako puno zdravlja i uspjeha u vođenju župe i organizaciji ovakvih i sličnih misnih slavlja u župi.
Tekst i fotografije: Juraj Jurković

TAGOVI | Župa Desinec

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!