Šumsko carstvo izloženo u Žitnici

11.04.2018. U organizaciji Lovačkog saveza Zagrebačke županije, Lovnog ureda Jastrebarsko, Turističke zajednice i Gradskog muzeja jučer je u prostoru Žitnice otvorena izložba Šumsko carstvo iz zbirke Lovačkog muzeja u Zagrebu


Izložbu je svečano otvorila zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak koja je naglasila važnost lovaca u očuvanja prirode i životinja koje obitavaju u njoj te je istaknula edukativni karakter ove izložbe.

Također, na otvorenju su se prisutnima obratili i zamjenik gradonačelnika grada Jastrebarskog Stipe Bučar, predsjednik Lovačkog saveza Zagrebačke županije Marinko Šebečić te kustosica Gradskog muzeja i galerija Jastrebarsko Jelena Škrabe koja je ukratko opisala povijest jaskanskog lovstva koja se veže uz grofa Stjepana Erdödya.

Direktorica turističkog ureda Ivana Herceg naglasila je važnost povijesti i tradicije lovstva u sadašnjem životu Jaske, podsjetila na nekada razvijeniji lovni turizam te izrazila zadovoljstvo odličnim odazivom školskih grupa koje će u narednih devet dana posjetiti izložbu.

Posebna atrakcija na otvorenju bili su živi jastreb kokošar i suri orao u vlasništvu Stjepana Keniga, sokolara.

Podsjećamo, izložba će biti otvorena u periodu od 10. 04. do 18.04.
Na izložbi su postavljeni eksponati Lovačkog muzeja iz Zagreba, uglavnom dermo preparati više vrsta životinja koje obitavaju u Hrvatskoj, od kojih je većina divljač. Eksponati su u prirodnoj veličini, a zahvaljujući Šumarskom institutu Jastrebarsko postavljeni su u ambijent koji vjerno dočarava staništa u kojima divljač obitava. Izložba je podijeljena na poljsko/nizinsko, šumsko/brdsko te vodno/močvarno stanište sa životinjama koje obitavaju na njima. Izložba je proširena plakatima i panelima edukativnog sadržaja vezanim uz lovstvo, ali i zaštitu prirode i životinja.

Turistička zajednica grada Jastrebarskog izdala je i prigodan letak na kojem se nalazi kratak tekst o grofu Stjepanu Erdody koji je osnovao prirodoslovni muzej u Jastrebarskom i obogatio floru i faunu perivoja Erdody te informacije o životinjama koje obitavaju na navedenim staništima kao i zanimljivosti vezane uz njih. Letak se besplatno dijeli u Žitnici.

Pozivamo sve zainteresirane građane (odrasle i djecu) da dođu na besplatni vođeni razgled ove edukativne izložbe u vremenu:
• Radnim danom od 14 do 18 sati
• Vikendom od 13 do 19 sati
Stručne razglede voditi će lovci iz Lovnog ureda Jastrebarsko Marinko Šebečić, Slavoljub Marčićev, Josip Bereček, Hrvoje Bereček i Nino Perušić.

Martina Lukić
TZG Jastrebarskog

TAGOVI | Lovački savez Zagrebačke županije

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!