Sve za Maticu i Hrvatsku

28.02.2017. U petak, 24. veljače Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom organizirao je svečanu proslavu 175. rođendana Matice hrvatske i redovnu izvještajnu skupštinu Ogranka

Na svečanosti u Glazbenoj školi Jastrebarsko okupio se velik broj jaskanskih članova Matice, te brojni prijatelji, suradnici, simpatizeri i budući članovi. Počast jaskanskoj Matici i djelovanju Matice hrvatske uopće iskazali su i načelnici sve četiri općine s područja na kojem djeluje jaskanski Ogranak – dva člana jaskanske Matice, načelnik Pisarovine Tomo Kovačić i Krašića Josip Petković Fajnik, ali i dva načelnika koji su pristupnice za članstvo ispunili odmah nakon svečanosti – načelnik Klinča Sela Miljenko Vučković i Žumberka Zdenko Šiljak. Među uzvanicima bili su i savjetnik predsjednice Republike Hrvatske u Vijeću za gospodarska pitanja Davorin Štetner, grkokatolički župnici Milan Stipić i Marjan Jeftimov, jedan od osnivača jaskanskog ogranka krajem 1960-ih Branimir Pasecky te predstavnici brojnih kulturno-umjetničkih udruga jaskanskog kraja, s kojima Matica uspješno surađuje. Pri kraju priredbe prisutnima se pridružio i zamjenik gradonačelnika Jastrebarskog Stipe Bučar, također član Matice.

Proslavu jaskanske Matice uveličao je glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić sa suprugom, a u svojem obraćanju prisutnima pohvalio je rad Ogranka u Jastrebarskom. Predsjedništvu Ogranka poklonio je primjerak Gundulićevog „Osmana“, tek izašlog iz tiska.

Kroz program svečanosti vodila je predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom Klementina Škrabe, koja je prisutne upoznala i s planom rada Ogranka u narednom razdoblju. Skupštinski dio vodio je tajnik Ogranka Stjepan Volarić. Uz njega su u radnom predsjedništvu bili Ružica Šelebaj i Josip Bakalas. Izvještaj Nadzornog odbora podnio je njegov predsjednik Kristinko Malnar. Zamjenik predsjednice Želimir Hrković pročitao je izvještaj o radu jaskanskog Ogranka koji je u protekle dvije godine organizirao i sudjelovao u više od 50 događanja.

O značenju Matice i kulture u sadašnjosti i budućnosti jaskanskog kraja i Lijepe naše govorio je član Predsjedništva jaskanskog ogranka, poznati književnik i dramatičar Nino Škrabe.

Prigodnu zavičajnu pjesmu iz svoje nove zbirke pjesama pročitala je književnica i Matičarka Sonja Zubović.

U programu proslave sudjelovali su glumci Kazališta Škrabe Igor Birač, Mark Krcivoj, Niko Pavelić, Hena Pavičić, Lovro Penić Ivanko, Dorian Rodić, Ornela Rodić i Florijan Skok. U glazbenom programu djela hrvatskih skladatelja izvele su profesorice Glazbene škole Jastrebarsko Iva Barač, Elizabeta Skobe i Iva Zbožinek Janušić. Svečanost je uveličao nastup Gradskog pjevačkog društva „Javor“, koje djeluje u sklopu jaskanskog Ogranka, pod ravnanjem maestra Marija Kambića. Na kraju su svi prisutni zajedno s „Javorom“ zapjevali „Moju domovinu“, skladbu Zrinka Tutića, također člana jaskanskog ogranka Matice.

Bila je to zaista nezaboravna večer u kojoj je dostojanstveno i ponosno obilježen veliki jubilej Matice – svečanost kulture i ljubavi prema baštini, jeziku i Domovini.
I za kraj, navest ćemo riječi predsjednika Matice hrvatske Stjepana Damjanovića, izrečene na velikoj proslavi 175 godina Matice hrvatske 11. veljače 2017. u Zagrebu: "Matica je nebo čiju ljepotu skladaju i velika sunca i male zvijezde". Hvala svima koji su bili na svečanosti u Jastrebarskom i svima koji pomažu skladati ljepotu naše Matice! Oni su naša sunca i naše zvijezde.
MH
foto: Matija Grgas

TAGOVI | Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!