Svečano otvoren prvi jaskanski festival klasične glazbe

08.06.2017. U Franjevačkom samostanu u Jastrebarskom, gradonačelnik Zvonimir Novosel svečano je sinoć otvorio "Jaska art festival" - prvi festival klasične glazbe u našem gradu

Festival je zamišljen kao višegodišnja manifestacija s kvalitetnim i kreativnim umjetničkim sadržajem, koji će potaknuti razvoj kulture, unaprijediti društveni i kulturni život, kao i turističku ponudu grada Jastrebarskog, nakon čega su, već prve večeri mnogobrojni uzvanici imali prilike uživati u čarobnim zvucima ansambla Acoustic project.

U današnje vrijeme modernih tehnologija i instant rješenja, Jastrebarsko ne želi dopustiti da se lako zaborave vrijednosti žive izvedbe pri kojoj izravna komunikacija izvođača s publikom stvara posebne veze, daleko od politike i izazova koje nameće globalna, financijska i kulturna kriza, te je upravo iz tog razloga ovaj projekt i pokrenut. ’"Nije dovoljno da grad ima samo ulice i trgove, već je najvažnije da ima ljude, a ono što čini grad u pravom smislu te riječi su i one ponude i sadržaji koje svaki pravi grad mora imati. Jedna od tih stvari je upravo kultura. Jaskanska kultura i njena povijest, ali i kulturna ponuda u Jaski bogata je zahvaljujući ljudima koji čine okosnicu te kulture, i raste iz godinu u godinu’", rekao je gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, te dodao: ’’Ovo je jedan novi projekt koji će, nadam se, postati tradicija, i želim vjerovati da je ovo tek prva večer nečega lijepoga što će iz godinu u godinu sve više rasti i još puno toga dobroga ponuditi. Za kraj, pokušat ću interpretirati riječi patera Velimira, iz kojih se dalo iščitati da i ova crkva, ovo prekrasno zdanje kojeg su On i njegov red prekrasno obnovili, ne bi imala smisla da tu ne borave ljudi. Pa ako je kultura jedan doprinos tome da ova crkva bude puna života, onda sam zbog toga iznimno sretan i ponosan!’’.

’’Iznimno sam počašćena što vam se danas mogu obratiti u ovom prekrasnom prostoru, i što je Jaska zasluženo dobila festival kakav i zaslužuje. Mi umjetnici, uvijek smo otvoreni za nove ideje, nove projekte i nove sadržaje, a svaka skladba ostavlja trag u našem srcu. Imamo čast da svoj unutarnji svijet posredstvom glazbe predočavamo publici, a nadam se da ćete i vi pri tom uživati jednako kao i mi. Nadam se da će svatko od vas otići bogatiji nego što je došao, kao što se i nama otvaraju novi vidici svakim djelom koje imamo čast izvoditi’’, rekla je akademska glazbenica Linda Mravunac Fabijanić, koja je zajedno sa suprugom Nikolom pokrenula realizaciju ovog festivala. 

Jastrebarsko je za održavanje ovog festivala odabrao i idealne lokacije. Tako je svečano otvorenje održano u Franjevačkom samostanu koji spada u najvišu kategoriju spomenika kulture u Hrvatskoj, a upravo franjevački red, koji je začetnik baroknog stila utjecao je na razvoj umjetnosti u prošlosti, pa su se sinoć tamo mnogobrojni posjetitelji mogli doslovno opustiti slušajući izvedbe ansambla Acoustic project, nakon čega i uživati u okusima vrhunskih vina i domaćih proizvoda poznatih jaskanskih vinara i opg – ovaca. 

Realizaciju projekta u organizaciji Gradskog kazališta i Centra za kulturu Jastrebarsko, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Jastrebarskog, podržali su i Zagrebačka županija, Turistička zajednica grada Jastrebarskog, pater Velimir Tomašković, vinari Braje, Kolarić, Režek, Šember i Tomac, te OPG Šestak, kao i medijski pokrovitelj Radio Jaska.
I,B.

TAGOVI | Grad Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!