Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs u desinečkoj župi

03.04.2018. Nakon procesije i proslavljene Cvijetnice u župnoj crkvi Svetog Ivana Krstitelja u Gornjem Desincu, nastavilo se posebno sveto vrijeme Velikog tjedna i vazmenog trodnevlja, koje prethodi Uskrsu

U Velikom tjednu ove godine krenuli smo s aktivnostima u ponedjeljak 26.3.2018. pjevačkom probom za „Gospin plač i muku Isusovu“, kada se u vjeronaučnoj dvorani župnoga dvora okupila već provjerena ekipa radi upjevavanja za predvođenje te pučke pobožnosti koja se i održala u župnoj crkvi na početku vazmenog trodnevlja na Veliki četvrtak, nakon Mise večere Gospodnje. Veliki četvrtak, 29.3.2018.

Veliki četvrtak kao početak vazmenog trodnevlja zasigurno kod nas vjernika pobuđuje osjećaje posebno svetih dana kada vjernici imaju priliku promišljati o „svojem statusu“ u okviru zajednice Crkve u vrijeme sučeljavanja sa svetom istinom, koja se manifestira u otajstvu našega spasenja, a koje nam je svojim uskrsnućem osigurao sam Isus Krist, koji je treći dan uskrsnuo od mrtvih. To vrijeme, zapravo i jest sveto vrijeme u kojem se kao vrhunac nad horizontom u procijepu korizmenog posta pojavljuju novi preporođeni ljudi, koji su predodređeni za novi život s Kristom putem molitava i činjenja dobrih djela bližnjima.
Slavljena je Misa večere Gospodnje kao spomen na ustanovljenje misne žrtve te poslije svete Pričesti prenošenje Svetog Otajstva na sporedni oltar.
Kristova ljubav utjelovljena u otajstvu euharistije, navodi nas na pružanje nesebične pomoći prijateljima i najbližima u svakom trenutku kadgod je to moguće, jer kao kršćani smo pozvani živjeti život u okviru poruka iz Evanđelja. To znači da svaki zreli kršćanin i vjernik bude osobito jak u ovladavanju svim situacijama, tako da pomoć koju mi pruža moj prijatelj bude ujedno i pomoć prijatelju tvog prijatelja (“Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!”). U takvoj mreži prijateljstva, čin pranja nogu kao istinski čin ljubavi nije osobito težak zadatak za pravog vjernika jer njegova nesebičnost i poniznost u služenju prijatelja jest posebno vidljiva kao istaknuto jutarnje sunce tamo na obzoru Kristovog prijateljevanja u smislu izvršenja povjerene mu zadaće i poslanstva ljubavi i prepoznatljivog služenja i činjenja dobrih djela.

Pučka crkvena pobožnost "Gospin plač i Muka Isusova", u našoj se župi već tradicionalno održava i pjeva na Veliki četvrtak nakon Mise večere Gospodnje uvodeći nas u otajstvo Isusove muke i smrti. I ove je godine „Gospin plač“ napunio župnu crkvu „novim pjevačima“, koji su pored već provjerenih predvoditelja pjevanja isto tako pokazali svoje reprezentativne odlike. Svakako treba spomenuti pojedinačne pjevače predvoditelje pjevanja: Maja Volarić kao Marija, Marko Kos uloga Isusa, Ivica Španić uloga Ivana, dok su Ivana Grbavac i Martina Bereček predvodile solo dionice „Gospinog plača“. Prema navodima i saznanjima našeg župnika Petra Ribarića "Gospin plač" se počeo pjevati još od četrdesetih godina prošloga stoljeća kao pučka pjevana pobožnost i na ovakav način održava se jedino kod nas u "desinečkoj župi". 

Veliki petak (30.3.2018.)
Na Veliki petak koji označava spomen na Kristovu smrt održana je Služba muke Gospodnje u kojoj su naši mladi župljani zajedno s župnikom predvodili biblijska čitanja sa izvješćem o Isusovoj muci po Ivanu, zatim otkrivanje Križa i naš poklon Isusovom Križu te kao treći dio bila je sveta Pričest i prenošenje Presvetog Otajstva na „Božji grob“.
Svećenik i ministranti odjeveni su u detaljima odjeće u crvenoj boji koja je simbol mučenja, umiranja i smrti na križu. Čin Kristova raspeća na teški drveni križ posebno je upečatljiv za svakog vjernika koji u otkrivanju i ljubljenju Isusovog Križa istovremeno spoznaje pravi doživljaj spasenja čime se produbljuje vjera i savez s Bogom te njegova pomoć i potpora u svladavanju svakodnevnih teškoća i lakšem nošenju vlastitog životnog križa.

Velika Subota (31.3.2018.)
Velika subota predstavlja spomen na Kristov počinak u grobu, kada je u obredima klanjanja kod "Božjega groba" bio veliki broj naših župljana u zajedničkim i osobnim molitvama i promišljanjima uz položeno tijelo okrutno ubijenoga Isusa iz Nazareta kao žrtve koji je svojom smrću čovjeka te snagom Uskrsnulog Gospodina uzdignuo Život vječni nad smrću produbivši otajstvo Crkve, vjere, nade, uskrsnuća, života i ljubavi. Zabilježen je pobožni trenutak molitve Svete Krunice župljana iz „Berečkovog Brega“.

U popodnevnim je satima po običaju bio blagoslov hrane u kapeli Sv. Florijana u Donjem Desincu te u župnoj crkvi u Gornjem Desincu gdje se blagoslivljalo meso, kruh, drugi plodovi (mladi luk), vino te jaja (šarene pisanice kao simbol navještaja i buđenja novog života).
Već po tradiciji "osiguranje i stražu" kod "Božjega groba" prije večernjih obreda na Veliku subotu i ovaj put u svečanim su odorama držali vatrogasci iz oba desinečka vatrogasna društva iz DVD-a Gornji i DVD-a Donji Desinec, koji su aktivno svojom nazočnošću uveličali i sudjelovali u obredima vazmenog bdijenja.

U večernjim obredima vazmenog bdijenja (Blagoslov vatre ispred župne crkve i Služba Svjetla, Služba Riječi Božje, Krsna Služba i obnova krsnih obećanja, Euharistijska Služba - Misa uskrsnuća Gospodnjeg), na kojima su sudjelovali u čitanjima naši vatrogasci, mladi župljani i ministranti.
Svi prisutni osjetili su da nam dolazi najveći kršćanski blagdan Uskrs kao proslava Života nad smrću te proslava Božje Ljubavi koja pobjeđuje ljudsku patnju, bol i sve teškoće koje nosimo pod teretom osobnog životnog križa.

Uskrs (1.4. 2018.)
Uskrs je najveći kršćanski blagdan kada slavimo središnji događaj kršćanstva, a to je proslava Kristovog uskrsnuća. Kao i ranijih godina, tako je i ove godine središnja proslava Uskrsa bila u našoj župnoj crkvi na misi u 11 sati te potom na procesiji oko crkve.
Radosnom crkvenom pjesmom „Kraljice neba“ završili smo i službeno ovu još jednu lijepu svetkovinu i slavlje Uskrsa u Desincu.
Tekst i fotografije: Juraj Jurković

TAGOVI | Župa Desinec

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!