Svijeće i cvijeće za svoje najmilije

01.11.2011. Posjetom grobovima svojih najdražih i Jaskanci su već tradicionalno obilježili blagdan Svih Svetih

Jaskansko groblje danas je posjetio veliki broj naših sugrađana, koji su se paljenjem svijeća još jednom prisjetili svojih najmilijih. Za ovu priliku mnogi su došli u Jastrebarsko iz drugih gradova i mjesta gdje danas žive, ali na blagdan Svih Svetih obavezno dolaze na grobove svojih najdražih. Već po tradiciji, od 16 sati u kapelici Sv. Mihovila služena je Sveta Misa za sve pokojnike.

 Misno slavlje predvodio je jaskanski župnik Stjepan Rožanković. Jaskansko groblje danas je prepuno cvijeća i cvjetnih aranžmana. Na svakom grobu zapaljene su svijeće i lampioni. Bez obzira na tešku ekonomsku situaciju, svatko želi donijeti na grob svojih najdražih barem jedan cvijet i zapaliti svjećicu. Tako je to oduvijek i tako će to biti zauvijek

Na blagdan Svih Svetih Crkva slavi sve svece, znane i neznane, one koji su već kanonizirani, dakle  proglašeni svetima, ali i one koji to još nisu. Spomen na mučenike počeo se slaviti na Istoku od IV. stoljeća, a prvi tragovi slavlja Svih Svetih zabilježeni su najprije u Antiohiji, u nedjelju nakon Duhova. Taj običaj spomenut je i u jednoj homiliji svetog Ivana Zlatoustog iz godine 407. U zapadnoj Crkvi  njegovi su korijeni u posvećenju rimskog Pantheona u čast Blažene Djevice Marije i svih mučenika, od strane pape Bonifacija IV, 13. svibnja 608. ili 609. Papa Grgur III. (731.-741.) premjestio je ovaj blagdan na 1. studenoga, po svoj prilici na zahtjev irskih redovnika, kako bi se poklopio s proslavom keltske Nove godine.

Izabran je datum godišnjice posvete jedne kapele u bazilici sv. Petra relikvijama »svetih apostola i svih svetih, mučenika i ispovjednika, i svih savršenih pravednika koji počivaju u miru po čitavome svijetu. Među narodom, obično se ovaj blagdan povezuje s obilaskom groblja i uređivanjem grobova, pa tako i spomenom na mrtve, iako se spomen na sve vjerne mrtve, Dušni dan, slavi dan kasnije, 2. studenoga.

TAGOVI | Jastrebarsko | Svi Sveti

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!