Svjetski dan darivatelja krvi

10.06.2020. U povodu Svjetskog dana darivatelja krvi Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko organizira sutra, u petak, 12. lipnja na Strossmayerovom trgu, od 10 do 12 sati akciju mjerenja šećera i krvnog tlaka

I ove godine 14. lipnja će se širom svijeta obilježiti Svjetski dan darivatelja krvi. Tom prilikom iskazuje se zahvalnost dobrovoljnim, neplaćenim darivateljima krvi za sve darovane doze krvi kao i za podizanje svijesti o potrebi redovitog darivanja krvi s ciljem kako bi se osiguralo da svaki pojedinac ali i zajednica imaju mogućnost u slučaju potrebe za pravovremenu opskrbu sa sigurnom i kvalitetnom krvi i krvnim pripravcima.
Tema kampanje za ovogodišnji Svjetski dan darivatelja krvi je " Sigurna krv spašava živote " pod sloganom " Daruj krv i učini svijet zdravijim ".
Ideja je usredotočiti se na doprinos koji pojedinac – dobrovoljni davatelj krvi može dati za poboljšanje zdravlja svih ostalih u zajednici.
Kontinuirano dobrovoljno davanje krvi potrebno je u cijelom svijetu, kako bi se pojedincima i zajednicama osigurao pristup sigurnoj i provjerenoj krvi i krvnim pripravcima u normalnim i u hitnim situacijama. Kroz kampanju pozivamo što više ljudi širom svijeta da postanu spasioci redovitim dobrovoljnim davanjem krvi.
Dan i tema su također poziv na akciju vladama, nacionalnim zdravstvenim tijelima i nacionalnim službama za transfuziju krvi kako bi osigurali odgovarajuće resurse i uspostavili sustave i infrastrukture za povećanje prikupljanja krvi od dobrovoljnih, neplaćenih davatelja krvi. Te mjere obuhvaćaju pružanje kvalitetne donatorske skrbi i odgovarajuću kliničku upotrebu krvi (uspostaviti sustave za nadzor nad cijelim lancem transfuzije krvi).

Ciljevi ovogodišnje kampanje su:
• slaviti i zahvaliti pojedincima koji daruju krv i potiču druge osobe da postanu darivatelji
• podizanje šire svijesti o hitnoj potrebi za većom dostupnosti sigurne krvi za upotrebu gdje god i kad god je to potrebno za spašavanje života
• istaknuti potrebu za univerzalnim pristupom sigurnoj transfuziji krvi i zagovarati njenu ulogu u pružanju učinkovite zdravstvene zaštite kao i postizanju opće zdravstvene pokrivenosti
• mobilizirati podršku na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini između vlada i razvojnih partnera kako bi održali, ojačali i uložili u nacionalne programe za prikupljanje dostatne i sigurne krvi.

GDCK Jastrebarsko će u zajedničkoj suradnji sa Patronažnom službom Doma zdravlja
Jastrebarsko, u petak, 12.6.2020.godine na Strossmayerovom trgu , od 10:00 do 12:00 sati provesti akciju mjerenja šećera i krvnog tlaka.
Pozivamo sve sugrađane da dođu i prekontroliraju svoje zdravlje, a svim našim darivateljima krvi se zahvaljujemo na trudu, uloženom vremenu i velikom srcu i čestitamo im njihov veliki dan!

Dunja Vlašić

TAGOVI | GDCK Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!