Tko i zašto blati humanitarnu akciju "Glazbene zvijezde za glazbeni vrtić"

04.07.2016. Zbog tendencioznog teksta objavljenog na portalu, a potom i u mjesečniku Jaska danas, kojim je dezinformirana i bezrazložno uznemirena jaskanska javnost danas je u Centru za kulturu održana press konferencija na kojoj je govorio Dražen Dajić

Kao idejni začetnik i izvršni producent uspješnog humanitarnog koncerta "Glazbene zvijezde za glazbeni vrtić", Dražen Dajić danas se je na konferenciji za novinare obratio jaskanskoj javnosti kako bi iznio činjenice o rezultatima koncerta i demantirao objavljeni tekst na portalu i u mjesečniku Jaska danas pod naslovom "Skupa produkcija "pojela" novac za glazbeni vrtić", u kojem se autorica teksta pita, radi li se o hvalevrijednoj ili sramotnoj akciji, te navodi kako su građani zgroženi ishodom koncerta.
Ciljevi ovog koncerta, rekao je danas Dražen Dajić u potpunosti su ispunjeni, a to je da su glazbene zvijezde iskazale svoj humanitarni karakter i iskoristile priliku da pomognu jednom vrijednom cilju. Manifestacija je dobila zavidan medijski prostor uz iznimno pozitivne kritike, sponzori i partneri su ostvarili svoje promotivne ciljeve, Jaskanci uživali u spektakularnom koncertu, a ono najvažnije od svega je činjenica da su prikupljena dostatna sredstva za opremanje glazbenog vrtića i da će vrtić od listopada ove godine postati novi glazbeni dom brojnoj djeci koja će tamo dobiti prve spoznaje o glazbi.
Naime, Centar za kulturu je još početkom godine Gradu Jastrebarskom priložio troškovnik opremanja glazbenog vrtića u iznosu od nešto više od 30 tisuća kuna. Iznos koji je prikupljen ovom akcijom razlikuje se od onog kojeg je Centar priložio prije nekoliko mjeseci u 200 kuna, što znači da su u potpunosti prikupljena sredstva da bi se glazbeni vrtić opremio i nitko nikome nije pojeo nikakav novac, rekao je Dajić i dodao, citiramo: "Od svih nas koji smo vodili ovaj projekt, od svih prodanih ulaznica ili donacija, dakle od objavljenog ukupnog iznosa od 92.820,00 kuna nitko nije naplatio niti jednu lipu. Ovo posebno podvlačim navodnim građanima zgroženim rezultatima koncerta potpisanim u spomenutom članku u novinama Jaska danas.

Što se tiče navodno skupe produkcije , Dajić ističe kako se autorica članka temeljito osramotila ne poznavajući očito vrijednosti produkcije. Ako već besplatno dolazi pjevati dvadesetak najistaknutijih izvođača Hrvatske, da li bismo im barem trebali osigurati optimalne, ako ne već maksimalne uvijete za nastup, pita se Dajić, i dodaje kako to znači barem 100 m2 scene s krovom, najmanje 20 kilovata razglasa, inteligentnu rasvjetu, 12 kvadrata video wall i još mnogo detalja koje novinarka očito ne poznaje.  Zbrajajući predviđene troškove, kako god okrenuli organizatori su bili suočeni s iznosima od oko, ili iznad 100 tisuća kuna. No tada su trojica glavnih organizatora, Ljubo Šeperić, Dražen Borovec i Dražen Dajić upotrijebili svoj utjecaj i poznanstva i zamolili sve dobavljače od kojih nitko nije iz Jaske jer Jaskanci nemaju takvu opremu, da prepolove svoje cijene, a dodatno su pomogli i jaskanski privrednici i obrtnici svojim donacijama i uslugama. Tako je na kraju iznos plaćen za produkciju bio  60.320,00 kuna, i kada se oduzme PDV koji je plaćen državi, dobije se cifra od otprilike 48 tisuća kuna, što je za pružene usluge  ispod svake cijene, osim za novinarku koja se nije potrudila saznati koliko se inače plaća tehnička usluga za ovakav koncert.  Dakle, produkcija nije u cijelosti plaćena jer smo iskoristili brojna svoja poznanstva, a mnogi su, kao naprimjer voditelj Mirko Fodor, došli prijateljski odraditi posao za kojeg su inače izvrsno plaćeni.  Velikim angažmanom i utjecajem uspjeli smo na najljepši mogući način završiti ovaj humanitarni koncert. A što nas je za uzvrat dočekalo. Članak koji insinuira kako je ova uspješna akcija u stvari sramotna i kako smo svi mi koji smo se toliko trudili oko realizacije u stvari lopovi.  

Novine Jaska danas na ovaj način su uvrijedile sve Jaskance koji su na ovaj ili onaj način podržali ovaj koncert, sve naše donatore i partnere, sve izvođače koji su dali svoj doprinos, Grad Jastrebarsko kao glavnog pokrovitelja, Centar za kulturu kao organizatora, cijeli grad koji mora čitati jednu zlonamjernu novinu, a da ne govorim kako se osjećamo Dražen Borovec, Ljubo Šeperić i ja koji smo ostavili puno vremena i novaca na ovom projektu, rekao je Dajić i dodao kako je jasno da ovako nešto može napisati i objaviti samo netko tko ne voli ovaj grad i tko uz njega nije ni na jedan način vezan. Zašto se, i iz kojih razloga te novine rade i stvaraju u Velikoj Gorici i u njima pišu ljudi koje ne poznajemo, a distribuiraju se u Jaski? Tko, i iz kojeg razloga financira te novine? Sigurno neću dopustiti da mi nakon svega u mom rodnom gradu na zlonamjeran način ugled pokušaju kvariti neki potpuno anonimni i nebitni wannabe novinari. Poručujem njima i svima koji su se uzalud trudili – u ovom prostoru ( Centru za kulturu) će zahvaljujući uspješnom koncertu "Glazbene zvijezde za glazbeni vrtić" početkom listopada početi s radom Jaskanski glazbeni vrtić i svi izvođači doći će na otvorenje i svi donatori, partneri i sponzori doći će se uvjeriti u što je utrošena njihova donacija i svi mediji će to popratiti i Jaska će uz djecu koja će se glazbeno obrazovati zauvijek ostati grad glazbe i Vi to niti na jedan način ne možete promijeniti, rekao je na kraju Dražen Dajić.
I.K.

TAGOVI | Centar za kulturu Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!