U Jastrebarskom obilježen Svjetski dan autizma

02.04.2012. Jastrebarsko se po prvi puta ove godine pridružilo hrvatskim gradovima koji tradicionalno obilježavaju Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Na Strossmajerovom trgu u centru Jastrebarskog danas prije podne okupio se veliki broj Jaskanaca, djece Dječjeg vrtića radost i članova jaskanske udruge Idem, kako bi obilježili Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

Točno u podne jaskanski gradonačelnik Mihael Zmajlović i njegov zamjenik Stipe Bučar, zajedno s članicama Udruge Idem, pustili su plave balone s natpisom "Autizam 8000" koliko je autističnih osoba u Hrvatskoj
Današnji događaj na Strossmayerovom trgu  organizirala je jaskanska udruga Idem, koja je za ovu priliku  postavila štand na kojem su se prodavali dječji radovi nastali na radionicama modeliranja glinom, vezani uz proljeće i Uskrs. Osim dječjih radova prodavale su se i majice s prigodnim natpisom, "autizam -pustimo ih u naš svijet...dodirnimo njihov", te male narukvice s privjeskom u obliku puzzla - simbola autizma.

Članovi Udruge "Idem" dijelili su i letke s osnovnim informacijama o autizmu, te o aktivnostima u Udruzi. Dobrom posjetom i kupnjom dječjih radova, Jaksanci su i danas pokazali svoju humanost i želju da pomognu u radu ove humanitarne udruge. Predsjednica jaskanske udruge Idem marina Sečen izrazila nam je veliko zadovoljstvo podrškom Jaskanaca, osobito Dječjeg vrtića Radost i školama s kojima udruga odlično surađuje. Ove godine u prvi razred jaskanske osnovne škole po prvi puta će krenuti i jedno autistično dijete.

Njegova majka izrazila nam je bojaznost, ali i veliku nadu da će dijete biti dobro prihvaćeno, ta da će se škola potruditi kako bi mu osigurala adekvatnu pomoć. 
Autizam je neurobiološki razvojni poremećaj mozga, a glavna obilježja su mu: teškoće u socijalnim interakcijama, teškoće verbalne i neverbalne komunikacije, neuobičajeno ponašanje, ograničene aktivnosti i interesi te različite motoričke smetnje i stereotipije. Uzroci autizma unatoč nizu istraživanja nisu posve razjašnjeni. Znanstvena istraživanja ukazuju na to da se radi o nasljednom neurorazvojnom poremećaju, o utjecaju faktora okoliša, a češće se javlja kod dječaka nego kod djevojčica.

TAGOVI | Svjetski da autizma | Udruga Idem

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!