Uspješna jaskanska "Noć muzeja"

02.02.2019. Gradski muzej Jastrebarsko organizirao je i ove godine Noć muzeja na kojoj su brojni posjetitelji imali priliku razgledati zanimljivu izložbu fotografija Darka Bavoljaka, uživati u muziciranju učenika Glazbene škole Jastrebarsko i razgledati muzejsku zbirku uz stručno vodstvo

Noć muzeja u našem gradu i ove je godine protekla u znaku brojnih posjetitelja i bogatog programa. Sve je započelo u 19 sati koncertom učenika Glazbene škole Jastrebarsko u velikoj dvorani na 1.katu muzeja, unutar kulturno povijesne zbirke.

 Desetak mladih glazbenika uz pomoć svojih profesora pripremili su zanimljiv glazbeni program uz skladbe Čajkovskog Mozarta, Bacha, Lhotke i drugih poznatih skladatelja, i to na gitari, glasoviru, trubi, flauti i saksofonu.

Posljednju kompoziciju, Runjićevu Luce mala, izveo je kvintet saksofona u kojem su se učenicima pridružili dvojica iznimno talentiranih nekadašnjih đaka jaskanske škole, Patrik Prežgaj i Dragutin Roić. 

U 20 sati otvorena je zanimljiva izložba fotografija zagrebačkog umjetnika Darka Bavoljaka "Izlozi", kojima umjetnik napuštene zagrebačke izloge pretvara u apstraktne slike prizivajući u sjećanje dekolaže Mimma Rotele, rekla je govoreći o radu Darka Bavoljaka kustosica Anita Zlomislić, voditeljica zagrebačke galerije Vladimir Buzančić.

Sam Bavoljak oduševljen je prostorom galerije jaskanskog muzeja u kojem su se njegove fotografije savršeno uklopile. Izložbu i samu Noć muzeja otvorio je zamjenik gradonačelnika Stipe Bučar.

Nakon otvorenja započeo je obilazak muzeja uz stručno vodstvo licenciranog turističkog vodiča Snježane Domladovac, u kojem su posjetitelji unutar muzejskih zbirki (kulturno povijesne i etnografske), ovom prilikom mogli vidjeti i nekoliko video projekcija smještenih uz pojedine cjeline, poput virtualne šetnje kroz jaskanski dvorac, stvaranja brončanog kipa biskupa Martina Borkovića, te snimke tradicijskih zanata i običaja iz okolice Jaske.

U "Grofovoj sobi" ljubitelj jaskanskih starina Vlado Karas puštao je glazbu iz bakelitnih ploča na starinskom gramofonu iz 1910., a druženje u muzeju uz domaća vina i slastice, potrajalo je gotovo do ponoći. Za kraj treba pohvaliti voditeljicu muzeja Jelenu Škrabe koja je i ove godine osmislila cijeli koncept Noći muzeja, kojoj se redovito pridružuje Gradski muzej Jastrebarsko.

I.K.

TAGOVI | Gradski muzej Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!