Uspješna zajednička vježba vatrogasaca i civilne zaštite

20.11.2017. Jučer je u Jastrebarskom na lokaciji Centrale i objekta NK Jaske održana zajednička vježba vatrogasnih postrojbi i žurnih službi Stožera civilne zaštite grada Jastrebarskog


U ovoj složenoj i zahtjevnoj vježbi sudjelovalo je ukupno više od 130 sudionika sa 30-ak vozila iz 23 vatrogasne postrojbe s područja VZG Jastrebarskog, djelatnika Policijske postaje Jastrebarsko, hitne medicinske pomoći, kao i članova Gradskog društva crvenog križa Jastrebarsko.


Sama vježba bila je podijeljena u dva sektora rada. U prvom sektoru simulirana je prometna nesreća u kojoj je došlo do sudara autobusa i osobnog automobila u kojoj je bilo više ozlijeđenih osoba. U drugom sektoru tema vježbe bila je gašenje požara objekta, te pretraživanje i spašavanje unesrećenih osoba iz objekta., kao i relejna dobava vode iz potoka Reka u neposrednoj blizini. Vježbom su koordinirali i zapovijedali članovi Zapovjedništva VZG Jastrebarskog na čelu sa zapovjednikom Vedranom Boričevićem, zamjenikom zapovjednika Goranom Batušićem i tajnikom Goranom Dikšićem.

Zadatak i cilj ove sveobuhvatne terenske vježbe bio je uvježbavanje koordiniranog djelovanja velikog broja vatrogasnih postrojbi i žurnih službi, s naglaskom na vođenje i zapovijedanje prilikom složenih intervencija, provjera ispravnosti vatrogasne tehnike i opreme, kao i testiranje novog sustava UVI koji vatrogasnim postrojbama koristi prilikom vođenja intervencija od same dojave do sastavljanja izvješća sa intervencija.

Na temelju preporuke Državne uprave za zaštitu i spašavanje ova vježba odrađena je i s ciljem uvježbavanja djelovanja žurnih službi iz sastava Stožera civilne zaštite grada Jastrebarskog prilikom nesreća u prometu u kojima ima više unesrećenih osoba, s naglaskom na turističku sezonu kada je povećan tranzit autobusnog prometa kroz sam grad Jastrebarsko. Osim navedenog, u ovoj vježbi posebno se vodilo računa o sustavu zapovijedanja i komunikaciji zapovjednika i sudionika na terenu, a formirano je i posebno izdvojeno zapovjedno mjesto za vođenje, prikupljanje informacija i praćenje izvršenja postavljenih zadaća uz koordinaciju županijskog vatrogasnog operativnog centra 193 na čelu s voditeljem centra Tihomirom Vargom i uz stručnu podršku djelatnika županijskog VOC-a  Ivice Sikre, ujedno i predsjednika Nadzornog odbora VZG Jastrebarskog.

Sama vježba koja je trajala više od jednog sata uspješno je odrađena. Vježbi su nazočili dogradonačelnik grada Jastrebarskog, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite grada Jastrebarskog, Stipe Bučar, županijski vatrogasni zapovjednik Josip Novosel, načelnik Policijske postaje Jastrebarsko Miroslav Patikar, ravnateljica Gradskog društva crvenog križa Jastrebarsko Dunja Vlašić, kao i članovi Predsjedništva VZG Jastrebarskog.
V.B.

TAGOVI | VZG Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!