Uvod u proslavu velike obljetnice

22.08.2019. U povodu proslave 130 godina DVD-a Jastrebarsko, prošli utorak u Gradskom muzeju svečano je otvorena preuređena soba posvećena jaskanskom vatrogastvu

Iako je vatrogasna soba i do sada postojala u sklopu muzeja, za ovu prigodu posebno je preuređena zahvaljujući Gradu Jastrebarskom i jaskanskim vatrogascima koji su se potrudili da posjetitelji muzeja mogu saznati sve o počecima vatrogastva u našem gradu. Tu su brojni dokumenti i fotografije s kraja 19. i početka 20. stoljeća koji potvrđuju da su stari Jaskanci bili među prvima koji su u Hrvatskoj osnovali vatrogasno društvo.

Iako se u nekim zapisima spominje da je Jaska imala vatrogasce već 1884., osnivačka skupština održana je krajem lipnja 1889. i ta se godina uzima kao početak organiziranog vatrogastva u našem gradu. Danas, 130 godina kasnije, DVD Jastrebarsko je moderno opremljeno društvo s vatrogascima koji su obučeni djelovati u svim mogućim situacijama.

- Ovo je najljepši uvod u proslavu naše velike obljetnice koja će se održati u subotu poslije podne u perivoju dvorca Erdödy, rekao je prilikom otvorenje predsjednik društva Ivica Sikra. Zahvalio je Gradu, Gradskom muzeju i njegovoj voditeljici Jeleni Škrabe koji su se potrudili da i na ovaj način uveličaju proslavu 130. obljetnice društva.
Sobu je simbolično otvorio zamjenik gradonačelnika Domagoj Šlat, nakon čega su je prisutni razgledali i pomno čitali stare zapise o radu jaskanskih vatrogasaca.

Svečanu sjednicu društva vatrogasci planiraju održati u petak navečer u pastoralnom centru župe sv. Nikole u Jastrebarskom, a za subotu u 14 i 45 sati priprema se veliki defile od Strossmayerovog trga do parka Erdödy gdje će se održati velika fešta uz Desinečke tamburaše i Gospodare tambura.

I.K.

TAGOVI | DVD Jastrebarsko | Grad Jastrebarsko | Gradski muzej

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!