Vatrogasci Gornjeg Desinca obnovili vozni park

11.01.2018. DVD Gornji Desinec je nabavilo je krajem prošle godine vatrogasno vozilo za gašenje požara

Nabavljenim vatrogasnim vozilom povećana je i unaprijeđena operativna spremnost za izlazak na vatrogasne intervencije, a sve u svrhu bolje i učinkovitije zaštite građana i njihove imovine od požara i drugih nesreća. Sinoć je upriličen blagoslov i svečana prezentacija nabavljenog vatrogasnog vozila koje je nabavljeno od vatrogasne postrojbe DVD-a Ključ iz Ključa Brdovečkog na inicijativu samih članova DVD-a Gornji Desinec na čelu sa predsjednikom Josipom Novoselom.

Radi se o desetak godina mlađem vatrogasnom vozilu od onog kojeg je do sada imala ova vatrogasna postrojba. Vatrogasno vozilo je marke Steyr 791, snage motora 280 KS, pogona 4x4, automatic sa 7 sjedećih mjesta. Tehnička nadogradnja vozila je TLF 28 - 2500, a vozilo posjeduje spremnik za vodu kapaciteta 2500 litara, te spremnik za pjenilo 300 litara. Posjeduje Rosenbauer pumpu srednjeg i visokog tlaka kapaciteta 2800 l/min kod 8 bara, te 300 l/min kod 40 bara, a opremljeno je i sa dva vitla za brzu navalu od 30 metara, kao i rasvjetnim stupom za osvjetljavanje radnog prostora sa pripadajućim generatorom električne energije snage 3 kW.

Vatrogasno vozilo opremljeno je potrebnom opremom za gašenje požara i tehničke intervencije, od koje valja izdvojiti ljestve rastegače 12 metara radne visine smještene na pneumatskoj platformi na izvlačenje, vatrogasne cijevi i armature za gašenje požara vodom i pjenom, hidranstke nastavke, vatrogasne aparate za početno gašenje požara prahom i ugljičnim dioksidom, metlanice i naprtnjače, dodatni generator električne energije snage 3 kW sa dodatnim prijenosnim rasvjetnim stupom i reflektorima, 2 motorne pumpe za vodu, električnu muljnu pumpu, motornu pilu, višenamjenski razvalni alat, dimnjačarski alat, te ostalu opremu potrebnu za razne vrste intervencija.

Vatrogasno vozilo, vatrogasace i vatrogasni dom blagoslovio je velečasni Petar Ribarić, nakon čega su okupljene vatrogasce i njihove goste pozdravili predsjednik VZG Jastrebarskog, ujedno i načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović, te gradonačelnik grada Jastrebarskog, ujedno i član DVD-a Gornji Desinec, Zvonimir Novosel.

Oni su društvu zaželjeli puno uspjeha u radu s nabavljenim vozilom te obećali i financijsku pomoć pri zatvaranju financijske konstrukcije za nabavku ovog vozila. Nabavku vozila financijski su pomogle Hrvatska vatrogasna zajednica i Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, a prema riječima gradonačelnika grada Jastrebarskog i predsjednika VZG Jastrebarskog Željka Popovića financijska pomoć neće izostati ni od strane Grada Jastrebarskog, kao ni od strane Vatrogasne zajednice.

Predsjednik DVD-a Cvetković Mladen Boričević ovim je povodom vatrogascima DVD-a Gornji Desinec poklonio i vrijednu vatrogasnu opremu za vatrogasno vozilo, vatrogasne cijevi, cijevne mostiće, mlaznicu i naprtnjače, u ime svih članova DVD-a Cvetković, te predložio bratimljenje ova dva društva kao rezultat iznimno uspješne međusobne suradnje i prijateljstva što su članovi DVD-a Gornji Desinec s radošću i prihvatili.

Ključeve vatrogasnog vozila predsjednik DVD-a Gornji Desinec Josip Novosel svečano je predao zapovjedniku Vedranu Boričeviću zaželjevši svim operativnim članovima uspjeh u radu sa vozilom u operativnim aktivnostima, nakon čega je upriličena i prezentacija vozila okupljenim gostima i uzvanicima.

Svečanom blagoslovu i prezentaciji vozila nazočili su i zamjenik gradonačelnika grada Jastrebarskog Stipe Bučar, članovi Izvršnog odbora VZG Jastrebarskog, predstavnici DVD-a Ključ i DVD-a Donji Desinec, te gradski vijećnik Petar Španić.
Inače, vatrogasna postrojba DVD-a Gornji Desinec na temelju Plana zaštite od požara i tehnološke eksplozije za Grad Jastrebarsko jedna je od 8 primarnih vatrogasnih postrojbi, uz središnju vatrogasnu postrojbu DVD-a Jastrebarskog, sa područjem djelovanja u naseljima istočnog i sjeveroistočnog dijela grada Jastrebarskog koje obuhvaća naselja Gornji Desinec, Lokošin Dol, Prhoć, Stankovo i Orešje Okićko. U navedenim naseljima živi oko 1400 stanovnika u 400-injak kućanstava što je oko 9 % ukupnog stanovništva na području grada Jastrebarskog.

U prosjeku ova vatrogasna postrojba godišnje odradi 10-ak vatrogasnih intervencija, a važno je napomenuti i da ima 32 operativna vatrogasca od kojih je 15 vozača sa položenom C kategorijom. Od vatrogasne tehnike vatrogasna postrojba DVD-a Gornji Desinec posjeduje i vatrogasno vozilo za prijevoz vatrogasaca Peugeot boxer iz 2009. godine.
Nabavljenim vatrogasnim vozilom svakako će biti poboljšana zaštita građana i njihove imovine od požara i drugih ugroza, kako na području djelovanja tako i na području grada Jastrebarskog, ali po potrebi i šire.
V.B.

TAGOVI | DVD Gornji Desinec

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!