Virtuoz na strunjači Zdenka Vukovića Cene

15.06.2015. Neumorni pisac i kroničar jaskanskog sporta Zdenko Vuković Cena napisao je još jednu sjajnu knjigu, ovoga puta posvećenu njegovom stricu hrvačkom virtuozu Josipu Jožici Vukoviću

Nije ovo samo priča o velikom jaskanskom sportašu, hrvaču Josipu Vukoviću, već mala monografija ovog sporta u Hrvatskoj koji je nekako zaboravljen i stavljen na margine, usprkos velikim uspjesima naših nekadašnjih hrvača. Jedan od njih svakako je i Jaskanac Jožica Vuković koji je u deset godina bavljenja ovim sportom osvojio preko 30 medalja, a bio je prvak Zagreba, Hrvatske, Jugoslavije i brončani s prvenstva Balkana. Sve to je na čak 170 stranica svoje jedanaeste po redu knjige zabilježio Zdenko Vuković Cena. U knjizi su spomenuti gotovo svi značajniji rezultati zlatnog doba pedesetih i šezdesetih godina hrvačkog sporta, a za nepovjerovati je da mu hrvački savez nije pomogao u izdavanju ove knjige niti jednom lipom.

Zato su mu neizmjerno zahvalni Jožičini prijatelji, hrvači koji su mu mnogo pomogli u prikupljanju materijala, fotografija, ali i sjećanja na događaje onog vremena. Jedan od njih, poznati hrvatski umjetnik, hrvač u mladosti i Jožičin prijatelj Antun Mateš zahvalio mu je na samoj promociji knjige održanoj 11. lipnja u jaskanskom muzeju.  Sve što nije zapisano nije se dogodilo i zato je ova knjiga jako važna, rekao je Antun Mateš. S ovom se konstatacijom govoreći na promociji složio i bivši nogometaš zagrebačkog Dinama i sportski novinar Miroslav Rede, koji je zajedno s Cenom radio u sportskoj redakciji HRT-a, i godinama svjedočio o Ceninoj upornosti i ljubavi prema sportu koju je pretočio u sve svoje knjige. 

Ova je knjiga od iznimnog značenja za povijest jaskanskog sporta, rekao je ovom prilikom u ime nakladnika Sportske zajednice grada Jastrebarskog, njen bivši predsjednik Mladen Budinšćak. 

Zoran Pavković je pak skladao pjesmu o Jožici Vukoviću koja je pred brojnim Jaskancima prilikom promocije knjige prvi puta javno izvedena. Našao se tu i srebrni Olimpijac u hrvanju, naš sugrađanin Josip Čorak, koji dosta vremena provodi u svojoj vikend kući u Pavlovčanima i došao je čestitati Ceni na ovom vrijednom djelu, kojeg svakako morate pročitati. 

Cena je pak iskoristio ovu priliku da zahvali svima koji su mu na bilo koji način pomogli kako bi knjiga ugledala svjetlo dana. U ovim teškim vremenima to je doista pravi izdavački podvig neumornog Cene, koji već priprema novu knjigu, ovoga puta o povijesti Desinca.
Ivica Krčelić

TAGOVI | Zdenko Vuković Cena

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!