Vježba operativnih vatrogasaca DVD-a Jaske i Donjeg Desinca

27.03.2017. U vatrogasnom domu DVD-a Donji Desinec održana je vježba na temu zaštite organa za disanje i rada s izolacijskim aparatima

Članice i članovi operativnih postrojbi DVD-a Jastrebarsko i DVD-a Donji Desinec, ali i pomažući i izvršni članovi ispunili su prostorije DVD-a Donji Desinec kako bi sudjelovali na operativnoj vježbi s temom zaštite organa za disanje i rada s izolacijskim aparatima. Na inicijativu DVD-a Jastrebarsko i uz organizacijsku pomoć DVD-a Donji Desinec i zapovjednika Daniela Kišana, vježbu su osmislili zapovjednik DVD-a Jastrebarsko Goran Batušić i zamjenik zapovjednika Nikola Lacković.
Nikola Lacković vatrogasce je detaljnije uputio u temu zaštite organa za disanje i rada s izolacijskim aparatima. Govorio je o osnovama dišnih organa i respiracijskog sustava te je detaljnije provedena edukacija o vrstama, dijelovima i načinu korištenja izolacijskih aparata. Praktični dio vježbe vodio je Goran Batušić koji je i prezentirao ispravan način korištenja i oblačenja izolacijskih aparata. Vatrogasci su u parovima u uvjetima nikakve vidljivosti prolazili poligon s postavljenim taktičkim zadacima, a mjerilo se vrijeme prolaska i potrošnja zraka za svakog vatrogasca. Kako bi vježba logistički i sigurnosno protekla u najboljem redu brinuli su se instruktori iz oba vatrogasna društva. Nakon što su instruktori prvi prošli poligon i uvjerili se da je zahtjevan ali i siguran imali su zadaću u nastavku vježbe brinuti se za sigurnost polaznika prije i za vrijeme ulaska, red na vježbalištu, čišćenje i pripremu izolacionih aparata, punjenje boca te pomoć oko izračuna potrošnje zraka.

-Obzirom na zahtjevnost vatrogasne struke, nužno je da vatrogasci redovito provode praktičnu i teorijsku obuku kako bi u svakom trenutku bili spremni odgovoriti na zahtjeve intervencija u kojima se spašavaju životi i imovina. Osim redovite interne obuke, DVD Jaska pokrenuo je inicijativu za provođenjem zajedničke obuke u suradnji sa drugim društvima sa područja naše zajednice. Na taj način kao Središnja postrojba našega grada imamo priliku da upoznajemo opremu i članove drugih postrojbi te kroz zajedničku obuku i upoznavanje postajemo učinkovitiji. Ovaj puta odradili smo vježbu sa DVD-om Donji Desinec, a tema su bili aparati za zaštitu dišnih organa koje vatrogasci često koriste i to kod najopasnijih intervencija. Zahvaljujem se DVD-u Donji Desinec, svim članovima a posebno zapovjedniku Danielu Kišanu te predsjedniku Ivanu Dugiću na domaćinstvu i dobroj suradnji. Također zahvaljujem se i operativcima iz DVD-a Jaske koji nesebično ulažu svoje slobodno vrijeme kako bi bili što spremniji odazvati se na poziv u pomoć svojih sugrađana. Nadam se da će uskoro biti sličnih suradnji s Donjim Desincem, ali i s drugim vatrogasnim postrojbama s područja našega grada, izjavio je tom prilikom Goran Batušić, zapovjednik DVD-a Jastrebarsko.
S ciljem što veće spremnosti u slučaju intervencija s potrebom korištenja izolacijskih aparata, vatrogasci su odradili ovu vježbu u nizu ostalih zadaća i vježbi u svrhu što veće protupožarne zaštite našeg grada.
Leon Bastašić

TAGOVI | DVD Jaska

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!