Zadušna subota u Crkvi Preobraženja Gospodnjeg

02.04.2014. Četvrta zadušna subota proslavljena je u Jastrebarskom u grkokatoličkoj Crkvi Preobraženja Gospodnjega protekle subote 29. ožujka

Zadušna subota je dan posvećen molitvama i brizi za naše preminule, očeve i majke rođake i prijatelje. Četvrta zadušna subota proslavljena je u Jastrebarskom u Crkvi Preobraženja Gospodnjega prošle subote 29. ožujka kada su jaskanski vjernici u crkvu donosili na listovima papira napisana imena svojih pokojnika koja su svećenici potom čitali i proiznosili molitve za njih. Ove godine na zadušnu subotu svetu Liturgiju predvodio je otac Željko Pajić dekan iz Karlovca a propovijed je držao otac Gorazd Bastašić, župnik iz Mrzlog Polja u Žumberku.

Otac Gorazd u svojoj propovijedi naglasio je kako je potrebno otvoriti duhovne oči svojega bića kako bi shvatili i upoznali tajne Kristova Evanđelja i otvorenih očiju gledali svijet koji nas okružuje jasno znajući i razlučujući koje su stvari dobre ili loše. 

Inače, važnost zadušnih subota posebno je istaknuta u vrijeme velikog posta ili korizme, kada se kršćani posebno spremaju za blagdan Uskrsa i u tom razdoblju dolazi na red i briga za pokojne što je i logično jer blagdan Uskrsnuća je odgovor na pitanje čovjekove smrti. Na sredini crkve služi se obred panihida ili ishodnica ili kako još ljudi kažu "mali pomen" pripremi se kruh i vino kao i zaslađeno žito i ti darovi se tada blagoslove i prinesu Bogu kao dar za duše pokojnika. Nakon završetka liturgijskog slavlja zajedničko druženje vjernika nastavljeno je na takozvanom agappeu. Ta riječ znači ljubav i to onu kršćansku ljubav prema bližnjemu.

TAGOVI | Župa Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!