Zagrebačka županija kreće u nepromišljeno i opasno zaduživanje

01.05.2020. Župan Kožić usred korona krize dignuo rekordan kredit od 80 milijuna kuna

Pod okriljem korona krize Zagrebačka županija diže kredit od 80 milijuna kuna. Ovo zaduženje od skoro 20% u odnosu na izvorni proračun županije koji iznosi 488.504.549,00 kuna potpisao je sredinom travnja župan Stjepan Kožić. Napravio je to nakon što ga je u ovakvim okolnostima odbila potpisati Nadica Žužak, zamjenica župana koja zadnjih pola godine, po ovlaštenju župana koordinira rad županije, s obzirom na trenutno stanje župana Kožića.
Od 2. travnja ove godine na snazi je Odluka o ograničavanju korištenja sredstava predviđenih državnim proračunom Republike Hrvatske i Financijskim planovima izvanproračunskih korisnika državnog proračuna zbog epidemije bolesti COVID-19, pa je moj stav da se Zagrebačka županija ne bi trebala ponašati kao da nas se to ne tiče. Okolnosti su se značajno promijenile pa je odluku o zaduženju trebalo barem preispitati – izjavila je zamjenica župana Nadica Žužak.
Koliko je u ovo vrijeme neoprezno i u konačnici neodgovorno zadužiti se za 80 milijuna kuna pokazuje i procjena da će prihodi županijskih proračuna u 2020. godini pasti najmanje 20% samo od poreza, a tu je i pad prihoda od koncesijskih naknada te se postavlja pitanje koliko će ovo zaduženje na rok od 10 godina otežati normalno funkcioniranje Zagrebačke županije. Analitičari predviđaju da će se rupa u proračunu sasvim sigurno protegnuti i na cijelu 2021. godinu, kao i na početak 2022. Jednako tako epidemiološki stručnjaci najavljuju za jesen drugi val epidemije koronavirusa to zapravo znači i ponovni udar na proračunske prihode i Zagrebačke županije. U takvim okolnostima Zagrebačka županija si nameće dodatnu veliku financijsku obvezu od preko 8,5 milijuna kuna, koliko će u sljedećih deset godina iznositi godišnje rate kredita.
Zanimljivo je da je upravo župan Kožić u svojih 20 godina na čelu Zagrebačke županije uvijek isticao kako su zadužena neprihvatljiva i sporna te da Zagrebačka županija sve radi isključivo vlastitim sredstvima. Sada je pak potpisao kredit koji je dio planiranog zaduženja iz prosinca 2019. godine odnosno iz vremena prije korona krize i prije nego je postalo upitno planirano punjenje županijskog proračuna. Na istom iznosu se temelji pokretanje kapitalnih investicija u školstvu Zagrebačke županije za 2020. godinu koje su pompozno najavljene kao rješavanje dugogodišnjih potreba u školstvu. Prava je istina da su spomenute dugoodišnje potrebe u svojem najvećem dijelu rezultat političke trgovine između župana Kožića i HDZ-a Zagrebačke županije i da se pokretanjem, a onda i završetkom ovih investicija neće riješiti goruće potrebe u školstvu Zagrebačke županije, a to su prije svega izgradnja škole u Dugom Selu i Jastrebarskom. Potrebe su to koje su političkim dogovorom i trgovinom „obrisane“ sa popisa prioriteta kapitalne izgradnje u školstvu Zagrebačke županije, dok su preko noći na popis prioriteta uvrštene potrebe u gradovima i općinama gdje lokalnu vlast obnašaju Kožićevi i HDZ-ovi načelnici i gradonačelnici (Ivanić Grad, Klinča Sela, Rugvica, Pisarovina, Luka, Pušća, Bedenica...). Uz to treba pribrojiti i školu u Bistri za koju se već otplaćuje kredit od 10 milijuna kuna.
Županu Kožiću i partnerima iz HDZ-a očito u ovom trenutku nije važno dugoročno osigurati funkcioniranje županije, odnosno iznaći dodatna sredstva za ulaganje u gospodarstvo koje će i u budućnosti puniti proračun Zagrebačke županije, već gledaju kako uz pomoć kredita tempirati svečanosti postavljanja kamena temeljaca u jeku županijskih izbora iduće godine.

SDPZŽ

TAGOVI | SDP Zagrebačke županije

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!