Zajedno do čistog okoliša

27.09.2018. Odlaganjem komunalnog otpada na za to predviđenim mjestima uvelike sudjelujemo u brizi o čistom okolišu i održivom gospodarenju otpadom, što je ujedno i prioritet Grada Jastrebarskog

No, neodgovorni postupci pojedinaca bacaju krivo svjetlo na grad Jastrebarsko koji je u praksama zbrinjavanja otpada primjer ostalim gradovima u Hrvatskoj.
U srijedu 26. rujna nadležne službe Grada Jastrebarskog obišle su sve lokacije zelenih otoka u gradu i prigradskim naseljima, a na kojima smo skoro svakodnevno, svjedoci nesavjesnog postupanja pojedinaca odnosno nepropisnog odlaganja otpada. Takvi neodgovorni postupci, nažalost, bacaju krivo svjetlo na grad Jastrebarsko koji je u zbrinjavanja otpada primjer ostalim gradovima u Hrvatskoj.

Naime, građani Jastrebarskog od proljeća 2011. godine mogu na kućnom pragu odvajati i odvojeno odlagati miješani komunalni otpad, PET-ambalažu i otpadni papir. Građanima su tako osigurane dvije posude, i to za odvojeno sakupljanje miješanog komunalnog otpada i otpadnog papira, dok se PET-ambalaža odvojeno sakuplja u plastičnim vrećama. Sakupljanje i odvoz miješanog komunalnog otpada provodi se jednom tjedno, a selektivnog otpada (papira i plastike) jednom mjesečno. Nadalje, svim građanima na području Grada Jastrebarskog osigurana su tri odvoza krupnog (glomaznog) otpada godišnje.

Osim toga, među prvim smo gradovima koji su na vlastitom području postavili zelene otoke, mjesta na kojima naši sugrađani mogu besplatno odložiti i odvojiti pojedine vrste otpada. Grad Jastrebarsko osigurao je funkcioniranje jednog reciklažnog dvorišta na kojem građani tijekom cijele godine mogu besplatno odvojeno odlagati pojedine vrste otpada (baterije, akumulatore, gume, ambalažu od drva te staklenu ambalažu, boje i lakove, metale, električni i elektonički otpad, glomazni otpad i sl.) i jednog mobilnog reciklažnog dvorišta postavljenog tijekom godine na 30 lokacija u gradskim naseljima, kako bi stanovnicima tih naselja bilo dostupnije odvojeno odlaganje pojedinih vrsta otpada, doslovno na kućnom pragu.
Tako je omogućeno svim građanima Grada Jastrebarskog da na ispravan način odlažu sve vrste otpada kako bi se izbjeglo nepropisno odlaganje, a time i zeleni otoci, kao i okoliš, održali čistim i urednim kako je vidljivo na fotografijama koje su snimljene jučer, prilikom obilaska. Stoga, ovom prilikom, molimo sve sugrađane da otpad odlažu na za to predviđena mjesta, a da u postojeće spremnike odlažu isključivo otpad koji je za isti i predviđen, kako bi na taj način Grad i gradska naselja održali čišćim, kao i izbjegli nepotrebne novčane kazne. Ujedno, pozivamo Vas da na mail info@jastrebarsko.hr ili na broj telefona 01/6281 110 prijavite one koji se prema okolišu nesavjesno odnose. Također, razmatra se i uvođenje nadzornih kamera.

-Odgovornim ponašanjem i navikama pravilnog zbrinjavanja otpada doprinosimo očuvanju jaskanskog okoliša i ostavljamo ga u nasljeđe našoj djeci i generacijama koje tek dolaze – izjavio je Zvonimir Novosel, gradonačelnik grada Jastrebarskog.
Sve lokacije zelenih otoka u gradu i prigradskim naseljima trenutno su čiste i uredne, pa se nadamo da će takve i ostati.

I.B.

TAGOVI | Grad Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!