Započeo Europski tjedan mobilnosti u Jastrebarskom

18.09.2018. Postavljenjem crteža i prometnih znakova na trgu Ljube Babića, u ponedjeljak 17. rujna, započelo je obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti u Jastrebarskom

Europski tjedan mobilnosti je manifestacija koja za cilj ima potaknuti javnu svijest i aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a samim time i poboljšati kvalitetu života građana. Na poseban način se potiču mjere usmjerene smanjenju zagađenja okoliša, promoviranju sredstva javnog prijevoza i alternativnih modela kretanja i prijevoza u gradovima.

Jučer su tako na trgu Ljube Babića postavljeni crteži koje su naslikali mališani Dječjeg vrtića Radost Jastrebarsko, s ciljem upozorenja vozačima da smanje brzinu i povećaju pozornost jer se u neposrednoj blizini Trga nalazi dječje igralište. Trajna mjera Europskog tjedna mobilnosti provedena je postavljanjem prometnih znakova ograničenja brzine na 30 km/h, i to na ulazu i izlazu Trga Ljube Babića. Nadalje, danas će po gradu biti postavljene table s motivacijskim porukama o prednostima pješačenja i očuvanja okoliša, a iste će biti postavljene na lokacijama gdje se najčešće parkira prijevozno sredstvo. Na tablama će biti ispisane lokacije koje su najfrekventinije za pješačenje, udaljenost od jedne do druge lokacije u metrima, potrebno vrijeme za hodanje, kao i kalorije koje će biti utrošene prilikom tog puta.

U petak 21. rujna zatvorit će se za promet dio ulice Ivane Brlić-Mažuranić i ulica Cvjetnog naselja, od 17 sati do ponoći, čime će se obilježiti „Dan bez automobila“, a na prostoru kojih će se organizirati tjelesne aktivnosti za sve generacije (vježbanje na mini trampolinima, traženje blaga po perivoju Erdödy, natjecanje u zgibovima na street workout igralištu, baby utrka, natjecanje u najsporijoj vožnji na električnim biciklima te igranje igre“ Čovječe ne ljuti se“ u velikom prostornom izdanju…), uz (besplatnu) konzumaciju ukusnih smoothija od voća i povrća.
Ovim putem pozivamo javnost da sudjelovanjem u navedenim aktivnostima podrži obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti u Jastrebarskom, a stanovnike navedenih ulica koje se zatvaraju za promet pozivamo na razumijevanje.
Europski tjedan mobilnosti ove se godine obilježava pod motom „Podijeli se, pokreni se!“, a u Jastrebarskom će se obilježiti u organizaciji Grada Jastrebarskog i Turističke zajednice.

Petra Masnec

TAGOVI | Grad Jastrebarsko | TZG Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!