Zastava 140. brigade u počasnom ešalonu na svečanosti u Kninu

07.08.2014. Naš sugrađanin i dragovoljac Domovinskog rata Davorin Kopić poslao nam je fotografije ratne zastave jaskanske 140. brigade sa svečanosti u Kninu

Kako već godinama ljetuje u Starigradu, naš sugrađanin Davorin Kopić svake godine na Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti prisustvuje 5. kolovoza među brojnim branitelja iz cijele Hrvatske svečanosti u Kninu. U Kninu uvijek sretnem neke stare prijatelje koje sam upoznao za vrijeme Domovinskog rata, kaže nam Davor. Ove godine nakon punih 19 godina sreo je jednog od njih kojeg nije vidio punih 19 godina, a bili su zajedno u zapovjedništvu ZM Jastrebarskog. I tako se lijepo druže i vesele Danu pobjede. Posebno ga uvijek razveseli ratna zastava jaskanske 140. brigade, jer se barem na taj način nešto zna o sudjelovanju nas Jaskanaca u Domovinskom ratu.

Ove godine je naša ratna zastava bila 32. u prvom redu, a lani je bila 7.,odmah iza gardijskih zastava. Zastave nose vojnici od tvrđave do centra grada, gdje se kasnije odvija svečanost. Ove godine je u prvom redu bila i zastava Dočasnićke škole iz Jaske. Oni su učestvovali u borbama za Dvor na Uni. Na ovakvim druženjima ljudi iz drugih krajeva traže me znakove jaskanskih postrojbi koje imam našivene na svojoj košulji, ili neku knjigu o Jaskancima u Domovinskom ratu, a ja im nemam što dati pa moram uvijek nešto izmišljati, kaže nam Davor.

Nakon Knina i on obavezno odlazi u Čavoglave na veliku feštu koja je, kako nam kaže uvijek veličanstvena. Prošle godine iznenadio se kada je u Čavoglavama sreo gospođu Ankicu i gospodina Mirka Kosa, jedne od najstarijih Jaskanaca. Bili su i na Kninskoj tvrđavi kao i u povorci iza ratnih zastava. Bili su oduševljeni u Kninu, a u Čavoglavama su ostali fascinirani među 100 000 ljudi, koliko ih je bilo i ove godine. Nikakvih nereda nije bilo, priča nam Davor, dapače tu se najbolje vidi ljubav prema Domovini, od najmlađih pa do onih najstarijih generacija iz čitavog svijeta.
Na sličnim druženjima i proslavama Davor je bio i u Dubrovniku, Voćinu, Vukovaru, Gospiću, Škabrnji, Maslenici, u Pakoštanama na dočeku generala Ante Gotovine, a ovih dana sprema se u posjetu legendarnom zapovjedniku obrane Vukovara Mili Dedakoviću "starom Jastrebu" koji sada živi u Novigradu kod Zadra.

TAGOVI | Dan pobjede | Davorin Kopić

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!