Zlatna misa vlč. Petra Ribarića

23.06.2019. U Gornjem Desincu danas prijepodne okupio se veliki broj vjernika i svećenika iz cijelog jaskanskog dekanata na zlatnoj misi u povodu 50 godina svećeništva vlč. Petra Ribarića

Ni kiša nije mogla pokvariti prekrasnu atmosferu na Trgu svetog Ivana Krstitelja kod župne crkve u Gornjem Desincu gdje se okupio doista impozantan broj vjernika i svećenika iz cijelog jaskanskog kraja.

 Svi oni došli su proslaviti zlatnu misu desinečkog župnika vlč. Petra Ribarića.

Bili su tu i brojni pjevači i glazbenici, od članova KUD-a Desinec, pjevačkog društva Antun Radić iz Okića, puhačkog orkestra DVD-a Gornji Desinec i Udruge pjevača izvornih pjesama Sveta Jana. 

Svi oni došli su zahvaliti velečasnom Ribariću na njegovih 50 godina predanog svećeničkog rada. Na samom početku čestitku kardinala Josipa Bozanića pročitao je vlč. Ivica Budinšćak, a u ime mještana Desinca posebno mu je zahvalio uz darove župljana Ivan Novosel.  

 U svojoj propovijedi o životu i svećeničkom radu s puno lijepih riječi govorio je mons. Stjepan Baloban, koji je posebno naglasio kako se velečasni Ribarić na svom svećeničkom putu opredijelio za rad s vjernicima po župama u kojima je boravio u 50 godina svoje svećeničke službe, iako su mu bile nuđene brojne druge dužnosti u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. 

Kao mladi svećenik najprije je bio u župi svetog Blaža u Zagrebu, zatim mu je nadbiskup Kuharić povjerio rad s vjernicima u Novom Zagrebu gdje su se mise služile u stanovima jer nije bilo dopušteno graditi crkve. Potom je službovao u Sesvetama i Okiću da bi prije 18 godina došao u župu Desinec, gdje je dočekao i svoju zlatnu misu.

Dirljivim riječima obratio mu se i prečasni Stjepan Rožanković, dekan Jaskanskog dekanata, uručivši mu prigodni dar, a zatim je mons. Juraj Batelja pročitao Povelju i čestitku pape Franje za 50 godina svećeništva Petra Ribarića. Na kraju misnog slavlja vlč. Ribarić, u svom emotivnom obraćanju zahvalio je Bogu, svojim pokojnim roditeljima, bratu i rodbini, svećenicima, te svima, ali baš svima koji su na bilo koji način uveličali ovo njegovo slavlje, a posebno svojim župljanima koji su pripremili ovaj veličanstveni događaj. 

Petar Ribarić rođen je prije 75 godina u Svetoj Jani gdje je završio osnovnu školu, a sjemenište i Bogoslovni fakultet završio je u Zagrebu. U svojoj rodnoj župi 1969. služio je svoju prvu misu. Svetojanci ga nisu zaboravili. Po završetku njegove zlatne mise dočekali su ga pjesmom i darovima. Pjevala se svetojanska himna, a vidno dirnut vlč. Ribarić pozdravio je i zahvalio svojim Svetojancima na dolasku. 

Puno je lijepih riječi ovom prilikom izrečeno o velečasnom Ribariću, no bile bi dovoljne i samo tri. Sjajan svećenik, skroman i dobar čovjek. Eto to je vlč. Petar Ribarić.

Ivica Krčelić

TAGOVI | Župa Desinec

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!