Doktorice iz jaskanske obitelji Posilović

26.02.2020. Doktorica Dunja Čop, autorica nedavno objavljene i predstavljene vrijedne knjige "Liječnici jaskanskog kraja", nastavlja s istraživanjem povijesti jaskanske medicine

Dr. Đurđica Posilović Podobnik
Mala Đurđica u dvorištu obiteljske kuće Posilović

Iskreno se nadamo da će njezina nova i zanimljiva otkrića jednog dana biti objavljena u drugom, dopunjenom izdanju "Liječnika jaskanskog kraja". Sa zadovoljstvom objavljujemo novi prilog doktorice Čop, o tri jaskanska liječnička naraštaja, o doktoricama Đurđici, Tei i Andreji, damama iz poznate jaskanske obitelji Posilović.

Đurđica kao djevojčica
Mladost u dvorištu obiteljske kuće - Đurđica stoji prva zdesna, zdesna prva sjedi mama Danica Posilović

Prvi pacijent doktorice Đurđice bio je konj

Dr. Đurđica Podobnik rođena je u Jastrebarskom 1929, u obitelji popularnog jaskanskog kovača Franje Posilovića Cene i domaćice Danice rođene Jugović. Njezina rodna kuća, prizemnica s dvorištem i očevom kovačkom radnjom, nalazila se na uglu današnje ulice Tomaša Mikloušića i Strossmayerovog trga, a srušena je negdje 70-tih godina prošlog stoljeća.
Svoje djetinjstvo Đurđica je provela u Jaski uz dvije sestre, Bosiljku (udanu Crnilo) i Blaženku (udanu Dumić). U rodnom je gradu završila i osnovnu školu, a gimaziju u Karlovcu i Zagrebu. Unatoč ratu i nekim obiteljskim nedaćama, završila je 1957. Medicinski fakultet u Zagrebu. Tijekom studija dogodio se jedan zanimljiv susret u kovačnici njezinog oca. Jedan konj, ozlijeđen tokom potkivanja, zbog bolova je bio vidno uznemiren. Kad mu je Đurđica očistila i previla ranu, konj se smirio i bez problema je nastavljen daljnji postupak potkivanja. Bio je to njezin prvi pacijent.

Mlada djevojka Đurđica plete
Đurđica i prijateljice Rina i Branka

Na studiju Đurđica je upoznala budućeg supruga Ivana Podobnika, doktora veterine. Nakon udaje s njim se preselila u Rijeku te je tamo završila pripravnički staž u bolnici "Braća dr. Sobol". Potom je radila u Domu zdravlja Rijeka do 1960. U Rijeci je 1959. rodila kćerku Teu. Suprug je bio vojno lice, te je 1960. premješen u Beograd. Doktorica Podobnik se tamo zaposlila u Domu zdravlja Zemun u svojstvu liječnice opće prakse. Završila je 1965. specijalizaciju iz obiteljske medicine i kao specijalist nastavila raditi u istoj ustanovi. Obitelj se vratila u Zagreb 1974, opet zbog premještaja supruga.

Slijeva otac Franjo, Blaženka (baka po mami), mama Danica, XY, XY; u donjem redu Bosiljka, Đurđica, dva nepoznata dječaka
Đurđica, kćerka Tea i suprug Ivan Podobnik

 Doktorica Podobnik je dobila radno mjesto u Zajednici mirovinskog osiguranja kao članica komisije, a jedno vrijeme bila je i njezina predsjednica. Na tom je radnom mjestu dočekala i mirovinu. Umrla je u rujnu 2019. i pokopana u Zagrebu. U Jaski je odlazak te samozatajne žene vjerojatno rijetko tko zamijetio i možda će Jaskancima ovaj tekst biti prva vijest o tome. Svojim uzornim životnim putom te djelovanjem svojih nasljednica, naša Jaskanka, doktorica Đurđica, itekako je zaslužila da je spomenemo barem na ovaj način.

Vjerojatno otac Franjo te tri kćeri – Blaženka, Bosiljka i Đurđica
Stoje Đurđica i Bosiljka, sjede majka Danica, Blaženka i neimenovana nećakinja
Dr. Ivo Podobnik, dr. Tea Takač i dr. Đurđica Podobnik

Svojom predanošću poslu te ljubavlju prema liječničkoj struci, Đurđica je inspirirala i svoju kćerku Teu i unuku Andreju. Tea Podobnik-Takač (1959-2011) završila je Medicinski fakultet u Zagrebu, specijalizaciju iz fizikalne medicine i rehabilitacije te subspecijalizaciju iz reumatologije. Njezin suprug Boris Takač bio je ekonomist. Nažalost, doktorica Tea preminula je sa samo 52 godine života. Njezina kćerka Andreja, treća generacija liječnica iz jaskanske obitelji Posilović, završila je Medicinski fakultet također u Zagrebu. Udala se za Bojana Horvatića, informatičra. Danas je majka troje djece. Zaposlena je u Neuropsihijatrijskoj bolnici Popovača "Dr. Ivan Barbot" te za tu ustanovu specijalizira psihijatriju. Kolegica Andreja bila mi je i jedini izvor podataka o svojoj obitelji, jednoj od dvadeset i jedne zabilježene liječničke dinastije u Jaski, od kraja osamnaestog stoljeća do danas. 

Dr. Đurđica Posilović na promociji po završetku studija medicine
Đurđica Posilović Podobnik i suprug dr. Ivan Podobnik u Parizu

Doktorica Andreja Horvatić spomenula mi je da je djetinjstvo njezine bake Đurđice, provedeno u Jaski, gdje je bila okružena članovima obitelji, sestrama, prijateljima i sigurnošću, dalo veliki, pozitivni pečat njenom cjelokupnom životu, i privatnom i profesionalnom. Iako nije u našem gradu boravila onoliko koliko bi htjela, on je u njenom srcu i pričama uvijek imao posebno mjesto. Osjećala je Jasku kao sigurnu luku, kojoj se uvijek može vratiti. Nadam se da će i četvrta generacija jaskanskih Posilovića iznjedriti kojeg liječnika, veterinara ili barem dobrog majstora kovača.

Dunja Čop

MH

TAGOVI | Dr. Đurđica Posilović-Podobnik

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!