In memoriam Božidar Perković 1948. – 2020.

21.02.2020. Prebolno je odjeknula vijest da je 20. Veljače u Kanadi preminuo nekadašnji igrač NK Jaske, Božidar Perković

Božidar Perković

Rodio se 25. listopada 1948. u Volavju, općina Jastrebarsko. U svojem je voljenom mjestu i odrastao, da bi u mladosti počeo igrati i nogomet za NK Volavje kojeg je neizmjerno kao i svoje selo volio. Nogometnu je karijeru kao talentirani i odličan nogometaš nastavio u juniorima i seniorima NK Jaska. Godine 1973. poslije jesenskog nogometnog dijela, život sa suprugom Marijanom nastavlja u Kanadi. Božidar i Marijana u braku imaju tri divna sina, Krunoslava, Darka i Roberta.

Božidar (prvi zdesna) drži pehar i cvijeće povodom desete obljetnice NK Volavja u Volavju, 1969.

Na nogometnim je igralištima bio gospodin u kopačkama kojeg su svi cijenili i poštivali. Bio je visoke i stasite građe, od mnogih viši za glavu, dobrog skoka glavom, izuzetnog osjećaja za prostor i suigrače. Izvan terena miran, druželjubiv, korektan, veseo, društven i uvijek nasmijan. Gospodin i u privatnom životu, kao i među poznanicima i dragim osobama. Uvijek je za svakoga imao lijepu i ohrabrujuću riječ. Zahvaljujući njegovom angažmanu i trudu kojeg nikad nije žalio, u Kanadi su stizali profesionalni nogometaši i brojni ostali sportaši, amaterski nogometaši, mnogi glazbenici i KUD-ovi iz Hrvatske ali i obični ljudi iz našeg jaskanskog kraja i Lijepe Naše. Božek je svima bio na usluzi. Sjećam se boravka 1996. u Kanadi kad me Božo odveo u svoju kuću gdje sam par dana boravio i kad me upoznao sa svojom obitelji. Vrijeme je to koje će se zauvijek pamtiti. Tijekom svake naredne godine Božek me je često zvao telefonom i prvo mu je pitanje bilo kako naš najdraži klub NK Jaska, drugo kakve su novosti u Gradu, a onda bi slijedio nastavak razgovora, i na kraju je uvijek zaželio da sve prijatelje pozdravim. Zadnji smo razgovor imali 24. prosinca 2019. u 17.36. Tada smo si zaželjeli sve najbolje za Božić i Novu godinu.

NK Jaska 1972./73., Božidar stoji treći slijeva

Godinama je kroz ljetne praznike dolazio u našu Jasku i tada bismo se često družili u razgovorima i sjećanjima na nekadašnje nogometne dane. Bio je omiljen među brojnim sportskim prijateljima i običnim ljudima iz Domagovića, Cvetkovića, rodnog Volavja, Svete Jane, Plešivice, Okića, Klinča Sela i Jaske. Jednostavno je bio Božji dar među nama. Nikada nije pravio razlike niti prema mlađima. Iz njega je zračila dobrota, poštenje, iskrenost, odlučnost i vjera u dobre ljude jer je bio i veliki vjernik kako u svojoj župi u Kanadi, tako i u vrijeme boravka u našem kraju. 

Dana 18. kolovoza 2018. na terasi kafića „MB“ u Jastrebarskom, društvo bivših nogometaša Slijeva: Cena, Stjepan Puščak, Josip Balaško, Davorin Kopić, Stjepan Smolčić, Marijan Bradvić, Božidar Perković

Stoga mi je vrlo teško ovo pisati. Jednostavno vijest o preranoj smrti našeg nezaboravnog i istinskog domoljuba Božidara (koji je cijenio svaku osobu ma od kud god i kakva ona bila) jako me pogodila. Suze mi klize niz obraz, kao i onog dana kad sam prvi puta saznao da je naš dragi Božidar teže bolestan i da je u bolnici. Ovozemaljski je nažalost život Božidar napustio.
Na nama je da se vječno sjećamo čovjeka koji je svojim likom i djelom ostavio trag za sve nadolazeće generacije. Neka mu uvijek svjetlost svijetli, čuvali ga hrvatski anđeli u dalekoj Kanadi, a Bog neka mu otvori vrata raja.
I na kraju ću citirati riječi koje sam u poruci dobio od gospođe Barbare Rudar Jakopčević iz Kanade: „Božidar je bio veliki čovjek, suprug, otac, ujak, djed i prijatelj. Neizmjerno će nam svima faliti.“
Neka mu je laka zemlja. Počivao u miru.

Zdenko Vuković Cena

TAGOVI | Božidar Perković | NK Jaska

Marketing

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!