In memoriam – ČEDOMIL FRESL (Jastrebarsko, 6. XI. 1948.-Zagreb, 15. X. 2020.)

16.10.2020. Tiho, samozatajno, kao što je i živio, zauvijek nas je napustio Čedomil Fresl, naš omiljeni sugrađanin, vrhunski mehaničar, dugogodišnji istaknuti vatrogasac, suosnivač i vrsni glumac jaskanskog kazališta

Čedo u akciji pred vatrogasnim spremištem

Rođeni Jaskanac, sin popularnog pekara Marka Fresla i njegove supruge Štefanije, stariji brat Ankice i Štefice, mehaničarski zanat izučio je u majstorskoj radionici Franje Paseckog. Kao nadaleko glasoviti precizni mehaničar, dugi niz godina servisirao je i popravljao bicikle i mopede žitelja našeg grada i cijelog jaskanskog kraja. Njegova radionica u Zdihovačkoj ulici bila je drago odredište svih ljubitelja motocikala i bicikala, a Čedo je sve pridošlice dočekivao toplim osmijehom te sve mehaničke kvarove i probleme rješavao u najkraćem mogućem roku. 

Vatrogasna vježba, stoje slijeva: Ivan Smolčić, Petar Žamarija, Dragutin Hočevar, Dubravko Divjak, Miljenko Došen i Željko Bađek; čuče slijeva: Janko Lacković, Čedomil Fresl, Ivica Hočevar i Stjepan Preprotić.
Akcija skupljanja mošta 1972 (slijeva): Čedomil Fresl, Franjo Tupec, Miško Ljubetić, Dragutin Mesić, Stjepan Preprotić i Franjo Cipovec.

Radni vijek proveo je u jaskankom poduzeću "Progres". Bio je desetljećima izuzetno aktivni i privrženi član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jastrebarsko, a kao vatrogasni časnik sudjelovao je u brojnim akcijama uvijek mobilnih jaskanskih vatrogasaca. 

Ansambl predstave "Ljubica" (1969), Čedo Fresl stoji osmi zdesna
Čedo Fresl (prvi slijeva) kao Pasquino u predstavi "Lažac" (1970), uz njega na slici (slijeva) Davorin Kopić, Mladen Budinšćak, Blanka Augustinčić, Verica Bajda i Dubravka Čokljat


Pod vatrogasnim okriljem osnovano je 1968. i jaskansko kazalište, a Čedo je bio jedan od suosnivača i prvih glumaca. Suptilni komičar, ostvario je zapažene nastupe u prvim predstavama našeg kazališta, kao barun Edica u "Ljubici" Augusta Šenoe i kao Pasquino u "Lašcu" Carla Goldonija. Bio je i član Akademskog kluba Jastrebarsko te dragi sudionik brojnih izleta i događanja u organizaciji tog agilnog društva.

Čedo i njegov Tomos 14

Čedina omiljena razonoda bila je vožnja na njegovom ljubimcu, zelenom mopedu Tomos 14, kojim je prešao više od 60 tisuća kilometara. 

Akademski klub, izlet na Japetić 1971 (slijeva): Čedo Fresl, Jasenka Dumić, Nino Škrabe, Davorin Kopić, Stjepan Preprotić i Mladen Budinšćak
Vatrogasni izlet na Japetić, Čedo prvi zdesna (1976)

Skromni, dragi, tihi, uvijek nasmiješeni Čedo na svojem zelenom Tomosu pristiže nebeskim modrinama, dolazi u okrilje Svevišnjega. Sa strane mu mašu i srdačno ga dočekuju njegovi brojni dragi prijatelji i znanci, vatrogasci, glumci, vjerne mušterije, roditelji i susjedi... Ima ih već puno više gore, nego tu dolje, u ovoj suznoj virusnoj dolini. Pozdravi sve njih, ti dobro znaš koga! Sretan ti put, dragi prijatelju!

Nino Škrabe

TAGOVI | Čedomil Fresl

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!