Imam velike planove

06.12.2018. Dolaskom Nikoline Ribarić, na mjesto ravnateljice Centra za kulturu, u veoma kratkom vremenu puno se toga promijenilo i dogodilo. Stoga ne treba sumnjati da će Centar već za godinu dana biti uzorna gradska ustanova na koju će Jaskanci biti itekako ponosni

Nikolina Ribarić nije samo ambiciozna mlada žena. Ona je svojim dosadašnjim radom pokazala da se i u skromnim uvjetima može učiniti mnogo. Ova profesorica biologije i kemije koja je uz sve radne i obiteljske obaveze još i studentica 3. godine poslijediplomskog doktorskog studija Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, odlučila se prihvatiti odgovorne dužnosti i pokrenuti niz novih sadržaja za svoje sugrađane kroz novu organizaciju rada u Centru za kulturu. Planovi su joj veliki, ali kao što sama kaže " bolje da djela, nego riječi govore o meni", i time jasno daje do znanja da se ne boji rada niti novih izazova. Veliki je motivator, što je bezbroj puta dokazala u radu s djecom, a vjerujemo da će tako biti i na novom poslu.
Nakon dugogodišnjeg rada u prosvjeti, je li se bilo teško odlučiti na odlazak u Centar za kulturu?
-Nepunih 20 godina radnog staža u prosvjeti je iza mene. Rad s djecom i mladima ono je što me čini sretnom i u čemu sam vrlo uspješna. U radu s učenicima ostvarila sam plasmane na 39 Županijskih natjecanja i 20 Državnih natjecanja. Sve navedeno najbolje govori o težini donesene odluke. No, odluka je ipak pala, najviše iz razloga što sam osjetila da su mi stečeno radno iskustvo, profesionalno usavršavanje i bogato životno iskustvo dobar temelj i nužan preduvjet za doprinos lokalnoj zajednici. Želja mi je organizirati dodatne obrazovne sadržaje prvenstveno, za djecu i mlade. Školski sustav je tromi sustav, reforme koje se događaju su spore i nedostatne. U ustanovi kao što je Centar za kulturu vidim mjesto koje može nadomjestiti sve nedostatke obrazovnog sustava i ispuniti kulturne i obrazovne potrebe svih naših sumještana.
Iako možda naziv govori nešto drugo,je li bi Centar za kulturu i u našem gradu trebao biti samo drugi naziv za Pučko otvoreno učilište?
-Da, Centar za kulturu Jastrebarsko osnovala je 1995. godine Općina Jastrebarsko, nakon gašenja Narodnog sveučilišta utemeljenog 1960. godine na tradiciji Pučkog sveučilišta iz 1945., sa zadatkom provođenja dodatnih obrazovnih sadržaja za djecu i odrasle, kao i organiziranja zabavnih i kulturnih događanja. Iako u današnjem nazivu dominira pojam „kultura“, djelatnost centra je mnogo šira. Organizacijski, u Centru djeluje Odjel za kulturu i Odjel za obrazovanje, a pod Centrom djeluje Gradski muzej, Gradska Galerija te Narodna knjižnica i čitaonica.
Vašim dosadašnjim angažmanom vi ste već puno toga pokrenuli kada je u pitanju društveni život u našem gradu. Vjerujemo da su veliki i vaši planovi kada je u pitanju Centar za kulturu?
-Hvala Vam na ovoj konstataciji. Lijepo je vidjeti da se angažman pojedinca uočava i cijeni. Imam velike planove, no ne volim govoriti unaprijed. Ne pričam puno o svojem radu – puštam djelima da govore o meni. Odgovorit ću na ovo pitanje na način da istaknem novosti koje su u Centru zaživjele nakon mojeg dolaska. To su brojniji tečajevi stranih jezika, pripreme za državnu maturu, znanstveno-informatičke radionice te bogata kulturna događanja svih vrsta i za sve generacije, a osim toga i poboljšanje infrastrukturnih uvjeta. Kroz ovih nekoliko crtica može se naslutiti da planiram povećati broj obrazovnih sadržaja te približiti znanost mladima, ali i stvoriti preduvjete za povećanje broja djelatnosti u Centru.
Materijalna sredstva uvijek su ograničavajući faktor. Kako to mislite, na neki način, ublažiti kao problem?
-Mogu reći da me financije ne plaše. Današnji način financiranja udruga i ustanova putem natječaja otvara velike mogućnosti. Na navedenom treba aktivno raditi i educirati se, što mi u Centru već i činimo. Dvoje mladih zaposlenika već su prošli prvi krug edukacija o povlačenju novaca iz europskih fondova. Nadalje, Centar može kroz brojne kvalitetno organizirane aktivnosti povećati vlastite prihode. Mišljenja sam da kvalitetan i stručan rad te apliciranje kvalitetnih projekata i programa na različite natječaje može minimizirati financijske probleme.
Centar za kulturu zajedno s Turističkom zajednicom i Gradom jedan je od organizatora ovogodišnjeg adventa u našem gradu. Što nam pripremate?
-Tako je! I u organizaciji Adventa u Jaski došlo je do promjena. Ove se godine organizacijskom timu priključio i Centar za kulturu. Brojne su novosti koje čekaju nas kao organizatore, ali i sve naše sugrađane za koje ovo i radimo. Središnje mjesto Adventa u Jaski biti će naš prekrasni Perivoj. U njega seli i klizalište koje će uz bajkovito okruženje osigurati jedinstveni ugođaj. Planiramo organizirati bogat kulturni, zabavni i sportski program. Na rasporedu događanja naći će se svečana otvorenja dviju izložbi. Umjetnica Edit Glavurtić će nam predstaviti svoje „Anđele“, osnovnoškolci projekt „Kulturna baština“, a imat ćemo i prodajnu izložbu na temu „Anđeli“. Ugostit ćemo KUD-ove s našeg područja, ali i goste iz Dubrovnika. Predstavit će nam se kvintet Simply Brass, a za sve željne smijeha Stand-up komičari. Osigurat ćemo bogatu gastro ponudu, a za sve zainteresirane i radionicu o proizvodnji Craft pive. Novost u Adventu biti će i sajam zimske opreme, projekcija starih slika, Božićno kino na otvorenom, Bajkaonica i Revija šapa. Neće izostati niti tradicionalna podjela Božićnih poklona našim najmlađima, škola klizanja, škola hokeja i Dječji doček nove godine. Za one malo starije organiziramo Happy hour, četvrtkom, uz gratis kuhano vino te doček Nove godine uz živu glazbu! Otvoreni su i natječaji za najljepšu priču ili likovno ostvarenje djece na temu „Anđeli“ kao i za najljepše uređenu okućnicu, izlog, kafić ili trgovinu. Vjerujem da će svatko pronaći razlog za dolazak u Perivoj te da ćemo zajedno uživati u bajkovitom Perivoju i u božićnom raspoloženju.
I za kraj moramo spomenuti udrugu Društvo naša djeca čija ste vi predsjednica. Jastrebarsko je Grad prijatelj djece, pa je i tu odgovornost udruge još veća. Vjerujemo da će te se i tu još više angažirati?
-Društvo naša djeca Jastrebarsko udruga je kojoj sam na čelu već drugi mandat. Svake godine povećavamo broj aktivnosti i broj uključene djece u naše programe. Naši programi i projekti, kao što su, Zimska i Ljetna igraonica, Bajkaonica, Dječji forum, Dječje gradsko vijeće, Mali vitez, Dječji tjedan, Neka odrastanje bude dječja igra, 100 ljudi – 100 ćudi, Mali znanstvenici i brojni drugi, jedan su od važnih preduvjeta za stjecanje i obnovu statusa Grad Jastrebarsko prijatelj djece. Provođenje svih navedenih projekata planiramo nastaviti i dalje, ali i organizirati nove programe i projekte u skladu s interesima i potrebama djece i mladih. Sa zadovoljstvom mogu istaknuti izvrsnu suradnju Društva naša djeca Jastrebarsko s brojnim udrugama s područja grada kao i s odgojnim i obrazovnim ustanovama. Samo suradnjom i zajedništvom možemo učiniti da naš grad bude još bolje i ljepše mjesto za život svakog čovjeka.

Ivica Krčelić

TAGOVI | Centar za kulturu | Nikolina Ribarić

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!