Književnice Lada Žigo i Sonja Zubović gostovale u Sofiji

25.10.2017. U okviru dugogodišnje suradnje između bugarskih i hrvatskih književnika, a koju Društvo hrvatskih književnika vrlo uspješno njeguje, u Sofiji su krajem listopada gostovale književnice Lada Žigo i Sonja Zubović

Predsjednik Saveza bugarskih književnika Bojan Angelov, ugledna bugarska književnica Nadežda Zaharieva, Lada Žigo i Sonja Zubović

Bugarski domaćini predstavili su hrvatske autorice na književnoj večeri  u Gradskoj knjižnici u Sofiji, a njihove književne tekstove preveli su na bugarski i objavili u književnom časopisu. Nastup je bio vrlo lijepo posjećen, a kako su poslije izvijestili bugarski mediji, bio je jako dobro primljen. Ladu Žigo i Sonju Zubović primio je i predsjednik Saveza književnika Bugarske, gospodin Bojan Angelov, koji je izrazio želju za intenziviranjem suradnje.  Svjetlo dana ugledala je i dvojezična monografija, na bugarskom i hrvatskom jeziku, u kojoj je obuhvaćena sva dosadašnja hrvatsko-bugarska književna suradnja, s nizom fotografija, na kojima se vide susreti naših i bugarskih pisaca u Sofiji. 

Susret s Veleposlanicom RH, Njenom Ekselencijom Ljerkom Alajbeg

Tradicija prijateljskih odnosa i zbližavanje bugarskoga i hrvatskoga naroda je velika, a produbljivanje književnih i kulturnih veza i nadalje pridonosi međusobnom upoznavanju i suradnji. Lada Žigo i Sonja Zubović sastale su se s veleposlanicom, gospođom Ljerkom Alajbeg, u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sofiji. Gospođa Alajbeg posebno je pohvalila entuzijazam Sonje Zubović koja intenzivno radi na zbližavanju bugarskih i hrvatskih učenika. 2015. godine Sonja Zubović je promovirala prijevod svoga romana Probuđena zvona (Probudeni kambani) u gradu Ruse u Bugarskoj. Tom prilikom bugarski osnovnoškolci izradili su ilustracije prema njezinu romanu, a autorica je organizirala izložbu ilustracija bugarskih malih umjetnika u Narodnoj knjižnici u Zagrebu.
U suradnji s veleposlanicom, gospođom Ljerkom Alajbeg, Sonja Zubović je pomogla uspostaviti prijateljsku suradnju Osnovne škole Mramor iz Sofije s Osnovnom školom Ljube Babića iz Jastrebarskog, čiji su profesori već gostovali kod bugarskih domaćina.
Veleposlanica Alajbeg ističe kako se, poslije prvih razmjena hrvatskih i bugarskih učenika i nastavnika, povećao interes za učenje hrvatskog jezika kao izbornog predmeta u nekoliko osnovnih škola u Bugarskoj.

Predstavljanje hrvatskih književnica u Gradskoj knjižnici u Sofiji

Sonja Zubović je poklonila nekoliko primjeraka svoje knjige Kako se gleda abeceda za učenike koji uče hrvatski jezik u bugarskim školama.
Gostovanje je bilo iznimno kvalitetno i poticajno za nastavak i proširenje kulturne suradnje.
-Ovo gostovanje je za mene i velika čast iskazana strane od Društva hrvatskih književnika. Da nisam izmislila patuljke i napisala roman Probuđena zvona ne bi me životni put odveo bugarskim čitateljima, gdje su se probudila zvona novog prijateljstva između djece i ljudi dvaju povijesno prijateljskih naroda, rekla nam je Sonja Zubović nakon povratka iz Bugarske.

U razgledavanju Sofije

Beskrajno je važno i dragocjeno njegovati prijateljstvo i međusobno se upoznavati. Mi smo narod koji mora svoj jezik i svoju kulturu i njegovati i širiti, a mislim da nikad nije bilo potrebnije svoju domovinu, svoj jezik i kulturu voljeti kao sada. Apsolutno vjerujem da ćemo svi zajedno to znati, dodala je Sonja koja uvijek ponosno ističe svoju veliku ljubav prema gradu Jastrebarskom u kojem je provela svoje djetinjstvo.
I.K.

TAGOVI | Društvo hrvatskih književnika | Sonja Zubović

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!