Počast kardinalu Franji Kuhariću

01.05.2019. U subotu, 27. travnja u Pribiću je u organizaciji Općine Krašić, Župe svetog Siksta u Pribiću i Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom održan program u sklopu proslave 100. godišnjice rođenja velikog sina jaskanskog kraja, kardinala Franje Kuharića

Prisutne su na početku pozdravili predsjednik DVD-a Pribić Josip Bucković, načelnik Općine Krašić Josip Petković Fajnik i pribićki župnik Stjepan Dijaneš, a pročitano je i pismo koje je skupu uputio predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan. Kroz program je vodila predsjednica jaskanskog Ogranka Matice hrvatske Klementina Škrabe. U glazbenom dijelu programa nastupilo je Gradsko pjevačko društvo "Javor" pod ravnanjem prof. Ive Barač.
Prepuna dvorana Vatrogasnog doma u Pribiću s oduševljenjem je pozdravila govornike, glasovitog filmskog i kazališnog redatelja Jakova Sedlara, znamenitog sina našeg kraja, monsinjora prof. dr. Stjepana Balobana i književnika Ninu Škrabea.

Održana je i hrvatska premijera dokumentarnog filma redatelja Jakova Sedlara i scenarista Nine Škrabea "Hrvati i Australija", prethodno s velikim uspjehom prikazanog u devet australskih gradova. Film govori o povijesti i djelovanju Hrvata u gospodarstvu, politici, znanosti, prosvjeti, kulturi, umjetnosti, vjerskom životu i sportu njihove nove domovine, Australije te o njihovoj trajnoj povezanosti sa zavičajem, čemu je znatno pridonio baš kardinal Kuharić.
Predstavljena je nova pjesma i CD pribićkog, dolskog pjesnika Josipa Bakalasa "Bog je ljubav", posvećen kardinalu Kuhariću. Stihove Josipa Bakalasa čitala je dramska umjetnica Smiljka Bencet, popularna Regica iz "Gruntovčana", a o Josipu Bakalasu toplo je govorio gost iz Slatine, prof. Zlatko Rabik. Među uzvanicima bila je i proslavljena baletna umjetnica Almira Osmanović.
Druženje je nakon službenog dijela programa nastavljeno uz bogat domjenak koji su pripremili domaćini i odličan nastup Lovretin Benda.

MH

TAGOVI | Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!