Predstavljanje školskog lista "Lojzek"

18.02.2021. U povodu obilježavanja Stepinčeva, u Osnovnoj školi „Kardinal Alojzije Stepinac“ Krašić održana je promocija tiskanog školskog lista „Lojzek“, koji je nastao kao dio projekta „Priče iz Doline kardinala“


Riječ je o tematskom broju školskoga lista posvećenom baštini krašićkoga kraja koji se ponosi bogatim naslijeđem zavičajnih i kulturnih dobara.
U listu su predstavljene značajne osobe i kulturne znamenitosti krašićkoga kraja, stare narodne igre, božićni i uskrsni običaji, rječnici zastarjelica krašićkoga i žumberačkoga kraja, tradicionalni recepti, zanimljivi intervjui, učenički likovni i literarni uradci te brojni drugi tekstovi vezani uz temu broja. Kvaliteta lista prepoznata je na međuopćinskom Lidranu te je list predložen za županijsku razinu natjecanja.
Za provođenje Projekta osigurana su sredstva Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu od 9.000,00 kn. Prigodom predstavljanja novog broja školskog lista prikazane su aktivnosti i rezultati Projekta. Osnovni cilj provođenja Projekta iz područja izvannastavnih aktivnosti učenika bio je unapređenje vidljivosti Škole u lokalnoj zajednici, očuvanje kulturne baštine i promocija krašićkoga kraja.

U sklopu Projekta financirana je nabava šivače mašine i mašine za izradu kartonske ambalaže, potrošni materijal za izradu krašićkih suvenira, tiskano izdanje tematskog školskog lista „Lojzek“ i uređenje prigodnog panoa na ulazu u Školu na kojemu se nalaze tekstovi o Krašiću, blaženom kardinalu Alojziju Stepincu i Školi. U središnjem dijelu panoa istaknuti su hrvatski grb, slika i kip blaženika. Uređeni tekstovi svim posjetiteljima Škole pružaju pregled osnovnih informacija o Školi, kraju i blaženiku čije ime Škola nosi.
Školski list te aktivnosti i rezultate projekta „Priče iz Doline kardinala“ lokalnoj zajednici predstavile su ravnateljica Helena Beketić, učiteljica hrvatskoga jezika Željka Duganić i učenica-urednica Magdalena Marok. Predstavljanju su nazočili župnik Ivan Vučak, načelnik općine Krašić Josip Petković Fajnik, predstavnik TZO Krašić Mladen Kuka te predstavnici kulturno-umjetničkog društva „Josip Torbar“ Krašić.

Helena Beketić

TAGOVI | OŠ Kardinal Alojzije Stepinac Krašić

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!