Puhački orkestar iznjedrio profesore glazbe

09.05.2020. Domagović je naselje koje ima dugu povijest, a kao posjed plemetinog roda Domagović spominje se još u 14.stoljeću. Danas je poznato po svom puhačkom orkestru i brojnim profesorima glazbe

Zadnjih 150 godina prema popisima stanovništva ima stabilan broj stanovnika – oko 500. U Domagoviću ima desetak akademski obrazovanih glazbenika od kojih stariji imaju titule profesora, a mlađi titule magistra glazbe. A sve je počelo puhačkim orkestrom Dobrovoljnog vatrogasnog društva.
DVD Domagović osnovan je 1895. godine, a puhački orkestar kao sekcija unutar DVD-a 1938. godine. Prvi orkestar vodio je Jaroslav Pešica, dok danas tu ulogu preuzima Mario Fabijanić.

 Orkestar je u zadnje 82 godine imao veliki utjecaj na dinamiku cijelog mjesta. Posljedica toga je izrazito veliki interes za glazbu stanovnika Domagovića, od kojih su neki izabrali poziv profesionalnih glazbenika. To su naši sumještani: Dragutin Fabijanić – saksofon, Petar Fabijanić – truba, Mario Fabijanić – klarinet, Krešimir Fabijanić – truba, Gorana Vidnjević Fabijanić – orgulje, Nikola Fabijanić – saksofon, Linda Mravunac Fabijanić – klavir, Magdalena Poljančić – klarinet, Manuela Budišćak–fagot i glazbena pedagogija i Daniela Budišćak – crkvena glazba i glazbena pedagogija. Srednju glazbenu školu su završili Andrija Borković – truba  i Tea Budišćak – flauta, a većina ostale djece je pohađala ili pohađa osnovnu glazbenu školu u Jastrebarskom.

Glazba je jako bitna u razvoju čovjeka. I sama sam imala priliku kao i skoro sva djeca iz Domagovića pohađati glazbenu školu te svirati u orkestru. Za mene je to veliko i bitno iskustvo kao način rada, kao metoda samokontrole, organizacije vrijemena, kao način i suradnje s ostalima u skupnom muziciranju, koje također može biti dobra priprema za bilo koju vrstu timskog rada u životu.
Ema Samac

TAGOVI | DVD Domagović

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!