80 godina puhačkog orketsra DVD-a Domagović

05.09.2018. Proslavu obljetnice puhačkog orkestra DVD-a Domagović obilježio je dirljiv oproštaj glazbene legende prof. Petra Fabijanića koji je punih 48 godina dirigirao orkestrom

Puhački orkestar DVD-a Domagović, jedan od pet puhačkih orkestara s područja grada Jastrebarskoga, proslavio je protekle nedjelje 2. rujna 80. obljetnicu postojanja.
Domagović je najglazbenije naselje grada Jastrebarskoga, u njemu živi devet akademskih glazbenika, a gotovo da nema domaćinstva iz kojega barem jedan član, tijekom proteklih osam desetljeća, nije svirao u puhačkom orkestru.

Osnovan 1938., danas puhački orkestar DVD-a Domagović ima i svoj podmladak, formiran 2013. godine. Krajem 90-tih godina prošloga stoljeća bio je službeni orkestar Hrvatske vatrogasne zajednice i jedini je orkestar u državi koji je sudjelovao na sve 33 smotre hrvatskih puhačkih orkestara.
„Svako naselje po nečemu je poznato. Domagović je poznat po svom DVD-u i njegovom puhačkom orkestru. Možemo reći da je puhački orkestar dio identiteta Domagovića“, rekao je Željko Popović, predsjednik DVD-a Domagović.

O radu orkestra u proteklih 80 godina govorio je tajnik društva Dario Borković, koji je između ostalog rekao:
Prije 80 godina ondašnja uprava DVD-a Domagović okupila je 26 mladića i odlučili su osnovati limenu glazbu. Prvi kapelnik bio je Jaroslav Pešica, a za pročelnika je odabran Mirko Borković( šuričev). Zahvaljujući plemenitosti mještana i članova društva koji su dali pozajmicu u novcu, vrlo brzo su kupljeni instrumenti za cijeli orkestar.
Prvi kapelnik je vodio glazbu do 1940. godine, onda ga je u vremenu do 1942.godine zamijenio Milan Kolarić, da bi Jaroslav Pešica nastavio voditi glazbu do 1945.godine.
Nakon toga na dulji vremenski period orkestar preuzima kapelnik Tomislav Zidar.
Sviralo se za na svim mogućim manifestacijama, a posebna suradnja bila je sa DVD-om Karlovac, gdje su imali česte nastupe. Od vjerskih nastupa najčešće je spominjan nastup na mladoj misi sadašnjeg monsinjora Jurice Batelje 1975. godine, koji je trebao biti zabranjen ali i taj nastup je sa ponosom odrađen.

Od 1970.godine dirigentsku palicu preuzima prof. Petar Fabijanić i bez prekida punih 48 godina vrlo uspješno vodi naš orkestar.
1976. godine sa radom počinje nova generacija od 25 glazbenika, da bi već u jesen imala svoj prvi nastup u Mladini, te dalje sudjeluje sa svojim pročelnikom Miroslavom Fabijanićem na mnogim važnim manifestacijama širom lijepe naše.
Na naše veliko oduševljenje 1997. došla je vijest da postajemo službeni orkestar HVZ-a za čije potrebe smo snimili nosač zvuka koji se i danas koristi na svim vatrogasnim svečanostima diljem Hrvatske.
Godinu dana kasnije najznačajniji nastup i nezaboravan događaj u povijesti našeg društva bio je odlazak u Rim i susret sa svetim ocem Ivanom Pavlom II. Tim povodom nabavljene su uniforme za cijeli naš orkestar, te je kupljeno još 10 novih instrumenata.

Nakon toga 1999.godine orkestar sudjeluje na Svjetskom festivalu mladih orkestara u Zürichu, gdje osvaja 2. nagradu u konkurenciji orkestara iz 28 zemalja.
Krajem 90-ih orkestar počinje sa redovitim nastupima na Županijskim smotrama orkestara koje su izlučna natjecanja za državne smotre, na koje je plasman izboren pet puta .
Formiranjem puhačkog orkestra vatrogasne zajednice, članovi našeg orkestra počinju aktivno sudjelovati u njegovom radu, gdje posebno treba izdvojiti nastupe na Svjetskim festivalima mladih orkestara u Zürichu 2005., 2012. i 2017. godine .

Nakon što se osjetila potreba za pomlađivanjem orkestra, 2013. godine formiran je pomladak puhačkog orkestra koji preuzima prof. Mario Fabijanić, a ulogu pročelnice Maja Borković. Prošle godine je dotadašnja pročelnica iz osobnih razloga napustila tu dužnost, a preuzela ju je sadašnja pročelnica Nikolina Ribarić.

U ime gradonačelnika, prisutne je pozdravio njegov zamjenik Domagoj Šlat, koji je ovom prilikom slavljenicima uručio Zahvalnicu povodom 80 godina djelovanja, te za izniman doprinos razvoju kulture. U ime Zagrebačke županije, slavljenicima je veliku obljetnicu čestitala zamjenica župana Nadica Žužak. Čestitke je uputila svim generacijama puhača i njihovoj logistici, dodavši da je grad Jastrebarsko, prema broju puhačkih orkestara, najmuzikalniji grad u RH.

Na kraju svečanosti predsjednik društva Željko Popović zahvalio je i predao prigodni poklon dugogodišnjem dirigentu Petru Fabijaniću koji je punih 48 godina ravnao orkestrom, i koji sada odlazi u glazbenu mirovinu, iako je Popović izrazio nadu da će se njihov Pero barem još koji puta svojom virtuoznom svirkom pridružiti orkestru. 

Uz puhače iz Domagovića u programu su sudjelovali puhački orkestri DVD-a Cvetković, Plešivica, Gornji Desinec, Stankovo i Petrovina, Orkestar OSRH, kulturno-umjetnička društva Sv. Juraj, „Cvijet“, Sveta Jana i „Željezničar“, tamburaški orkestar DVD-a Čabdin i mješoviti pjevački zbor „Ad Hoc“.

I.K.

TAGOVI | DVD Domagović

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!